Apple introduceert iOS 8

iOS 8 banner

Apple heeft iOS 8 voor de iPhone, iPad en iPod touch geïntroduceerd tijdens de WWDC-presentatie in San Francisco. iOS 8 is de eerste grote iOS-update die Apple heeft onthuld sinds het totale redesign van iOS 7. iOS 8 introduceert nieuwe functies zoals interactieve notificaties, widgets voor het Berichtencentrum, een slimmere spotlight, de Health-app en meer.

Interactieve notificaties

iOS 8 notificatiesApple heeft in iOS 8 interactieve notificaties toegevoegd. Het is hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld een reactiebericht te tikken vanuit de iMessage-notificatie. Je hoeft hierdoor niet meer naar de Berichten-app te gaan. Je activeert het reactieveld door het pushbericht naar beneden te swipen. Een korte swipe op het ontgrendelscherm toont speciale knoppen, zodat je vanaf daar kunt kiezen een reactie te typen. Dit maakt het ook mogelijk om een agenda-afspraak te accepteren of te weigeren, zonder de Agenda-app te starten. Bij Facebook-notificaties kun je vanuit de notificatiebanner zelfs direct een like achterlaten.

Berichtencentrum met widgets

iOS 8 widgetsOntwikkelaars kunnen vanaf iOS 8 widgets ontwikkelen. Op deze manier kunnen ze app-informatie in het Berichtencentrum laten zien. Een sport-app kan hiermee bijvoorbeeld voetbaluitslagen tonen in het Berichtencentrum. De eBay-app kan in een widget de voorwerpen tonen waar je op biedt, waarna je rechtstreeks vanuit de widget een nieuw bod kunt plaatsen. In eerdere iOS-versies had het Berichtencentrum al widgets, maar deze functie was beperkt tot een paar ingebakken apps zoals de Aandelen-app. De functie is nu vrij te gebruiken voor alle app-ontwikkelaars.

Contacten in multitasking

iOS 8 multitaskingHet multitaskscherm in iOS 8 toont bovenin het scherm je recent gebruikte contactpersoon. Door twee keer op de homeknop te drukken kun je hierdoor gelijk naar de juiste persoon gaan, zodat je een telefoongesprek kunt beginnen zonder de Telefoon-app te starten. Dit is ook een snellere methode dan het gebruik van Spotlight, waarbij je alsnog de eerste letters van een naam moet typen. Heb je op een icoon getapt, dan krijg je direct knoppen om mee te bellen, Facetimen, te sms’en of te iMessagen. iMessage heeft ook een locatiefunctie vergelijkbaar met Zoek mijn vrienden: hierin kun je vrienden voor een uur, een hele dag of voor altijd laten zien waar je bent.

Vernieuwde Mail-app

iOS 8 mail appDe mail-app kan voortaan data herkennen in een bericht. Door hier op te tappen kun je in één keer een agendapunt maken voor de Agenda-app. Met swipes is het daarnaast mogelijk om snel mails ongelezen te maken of te verwijderen. De Mail-app in iOS 7 had al veegbewegingen, maar de nieuwe methode is meer vergelijkbaar met apps zoals Mailbox.

Slim spotlight

iOs 8 spotlightDe Spotlight-functie van iOS 8 kan meer informatie raadplegen. Vanuit de zoekbalk is het mogelijk om Wikipedia te doorzoeken, apps te vinden die je nog niet hebt geïnstalleerd of filminformatie raadplegen. De vernieuwde Spotlight-functionaliteit is vergelijkbaar met dezelfde functie voor OS X Yosemite.

QuickType-toetsenbord

iOS 8 notificatiesHet nieuwe QuickType-toetsenbord in iOS 8 voorspelt wat je wil typen. Tijdens het tikken verschijnen er woordsuggesties boven het toetsenbord, waar je op kunt tappen om ze gelijk in te vullen. QuickType is contextgevoelig: vraagt iemand of je een film wil kijken of wil gaan eten, dan zullen de woorden ‘film’ en ‘eten’ als suggesties worden getoond. Hoe vaker je schrijft, hoe beter het QuickType-toetsenbord weet hoe je schrijft. QuickType ondersteunt een aantal talen, waaronder Engels, Frans en Duits. Nederlands wordt nog niet ondersteund.

Alternatieve toetsenborden installeren

iOS 8 swype toetsenbordQuickType is Apple’s nieuwe toetsenbord, maar het wordt in iOS 8 ook mogelijk om toetsenborden van derden te installeren. Hierdoor kan bijvoorbeeld Fleksyeen keyboard beschikbaar stellen dat werkt met alle iOS-applicaties. Dit biedt tevens ondersteuning voor het befaamde swype-toetsenbord, waarmee je woorden vormt door over letters heen te vegen. Volgens Apple krijgen geen van de toetsenborden toegang tot de ‘sandbox’ van de app, waardoor er geen beveiligingsrisico kan ontstaan.

Betere groepschats in iMessage

ioS 8 iMessageEen groepsgesprek in iMessage kan met iOS 8 beter beter worden ingesteld. Je kunt de chat een naam geven, mensen toevoegen en verwijderen, zelf een gesprek verlaten en een specifiek gesprek ‘muten’. Het is bovendien mogelijk om razendsnel audio- en videoberichten te verzenden. Je houdt enkel de audioknop ingedrukt, praat en laat hem los. Het audiobestand wordt dan gelijk opgestuurd. De cameraknop laat je op eenzelfde manier snel foto’s of video’s maken om te verzenden. Foto’s en video’s zijn slechts een paar minuten te bekijken. De functie is hierdoor vergelijkbaar met Snapchat.

HealthKit: gezondheidsplatform met Health-app

iOS 8 HealthApple introduceert in iOS 8 ook HealthKit – een platform waarmee ontwikkelaars hun app kunnen koppelen aan Apple’s Health-platform. De Nike-app kan op deze manier aan de Health-app doorgeven hoeveel calorieën je hebt verbrand. De Health-app kwam in eerdere geruchten ook al voorbij als Healthbook, Apple’s gezondheidsplatform dat een voorbode lijkt voor de iWatch. Op het moment werkt Health alleen met data van apps in de App Store – maar deze apps kunnen ook samenwerken met accessoires zoals de Fitbit.

Family Sharing

iOS 8 Family SharingJe kunt in iOS 8 inloggen met tot zes accounts van familieleden. Dit maakt het mogelijk om de apps en muziek van mensen in je familie op je iDevice te downloaden. Met dit nieuwe systeem verbetert Apple ook het koopsysteem voor jonge App Store-gebruikers. Probeert een kind iets te downloaden, dan moet hij of zij eerst toestemming krijgen van een vader of moeder. Deze ouders krijgen hiervoor een pushnotificatie op hun iDevices.

Verbeterde Foto’s-app met iCloud

iOS 8 foto's appApple’s nieuwe Foto’s-app in iOS 8 werkt beter samen met iOS 8, waardoor het mogelijk is om te zoeken tussen foto’s op al je computers en iDevices. Apple laat je al langer foto’s delen tussen devices met Fotostream, maar de beperking op hoeveelheid foto’s lijkt verdwenen. Voortaan ben je beperkt tot je opslagcapaciteit in iCloud Drive. Een slimme zoekbalk laat je op basis van tijd en locatie door je fotobibliotheek bladeren. Een verbeterd bewerkingssysteem laat je schaduwen, contrast, helderheid en belichting aanpassen. Begin 2015 komt er een bijbehorende Mac OS X-applicatie die synchroniseert met de iOS 8-app.

AirDrop tussen iOS en OS X

AirDrop zal ook werken tussen iOS 8 en OS X Yosemite. Hierdoor is het mogelijk bestanden tussen iPhone, iPad en Mac uit te wisselen. Zowel iOS als OS X hebben al een tijd ondersteuning voor AirDrop, maar tot voorheen werkte het alleen tussen de ene Mac en de ander, of tussen twee iDevices.

Verdere connectiviteit met OS X

iOS 8 OS X connectivityiOS en OS X werken op nog meer vlakken samen. Het is bijvoorbeeld in bepaalde apps mogelijk een document of bestand naar boven te swipen met ‘Handoff’, waarna hij van je iDevice naar je Mac gaat. Op deze manier swipe je bijvoorbeeld een e-mail van je iPhone naar je Mac, zodat je vanaf daar berichten verder kunt tikken.

Een iPhone met iOS 8 kan ook sms-berichten en telefoongesprekken naar OS X Yosemite sturen. Dit betekent dat sms-berichten niet verstuurd met iMessage ook op je Mac gelezen en beantwoord kunnen worden. Het bericht wordt vervolgens via je iPhone alsnog verstuurd vanuit je sms-bundel. Telefoongesprekken kunnen op dezelfde manier worden beantwoord op je Mac: het gesprek wordt beantwoord op de iPhone en draadloos doorgestuurd naar OS X. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met de Nederlandse OS X-app Dialogue.

Het opstarten van een iPhone-hotspot van OS X is ook makkelijker geworden. Als je de iPhone selecteert vanuit het Bluetooth-menu van OS X, zal de hotsputfunctie van iOS 8 automatisch worden opgestart.

Siri-verbeteringen

Siri ondersteunt voortaan Shazam, zodat je muziek kunt herkennen met de virtuele assistent. Je kunt met Siri ook iTunes-content kopen en de assistent aanspreken met “Hey, Siri”. Bovendien is er ondersteuning voor 22 nieuwe talen – maar het is vooralsnog onduidelijk welke talen dit zijn.

App Store in iOS 8

De App Store krijgt een nieuw Explore-tabblad, waarmee je nieuwe applicaties kunt ontdekken. Populaire zoektermen worden ook getoond, zodat je op meer manieren kunt zien waar mensen naar zoeken. Heeft een app de ‘Keuze van de redactie’-titel, dan wordt dit beter in de App Store getoond met een nieuw logo. Ontwikkelaars zijn ook in staat om app-bundels te verkopen: op deze manier verkopen ze meerdere apps tegelijk tegen een lagere prijs. Bij apps worden voortaan ook video’s getoond. Ondersteuning voor TestFlight laat ontwikkelaars vanuit de App Store testversies van een app verspreiden. Eerder dit jaar werd TestFlight al overgenomen door Apple.

Onderling communicerende apps

iOS 8 custom actionsApple heeft de Software Development Kit (SDK) voor ontwikkelaars flink uitgebreid. Tijdens WWDC sprak Apple over de ‘grootste upgrade sinds de komst van de App Store’. De voornaamste nieuwe functie is ‘Extensibility’, waarmee het mogelijk is voor apps om met elkaar te verbinden. De ene app kan hierdoor diensten aanbieden voor andere applicaties. Dit maakt het bovendien mogelijk om app-gegevens makkelijker uit te wisselen. Ondanks deze data-uitwisseling bevinden apps zich volgens Apple nog steeds in een ‘sandbox’, zodat ze beveiligd zijn. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een foto te bewerken in de ene app en op te slaan in de andere applicatie.

Touch ID voor ontwikkelaars

De Touch ID-vingerafdruksensor op de iPhone 5s is voortaan ook voor ontwikkelaars beschikbaar. Hierdoor kan bijvoorbeeld de app van je bank worden beveiligd met je vingerafdruk. Apple belooft dat de vingerafdrukgegevens niet worden gedeeld met app-ontwikkelaars: iOS geeft enkel het ontsleutelcommando als je de juiste vingerafdruk gebruikt.

HomeKit: Smart Home-platform

iOS 8 biedt ondersteuning voor HomeKit, een softwareplatform waarmee de iPhone apparaten in huis kan bedienen. Het is vervolgens mogelijk om deze apparaten in huis te koppelen aan bijvoorbeeld Siri. Dit maakt het mogelijk om Siri te vertellen het licht uit te doen of de deur op slot te draaien. HomeKit werkt samen met apparaten van iHome, Cree, Chamberlain, Skybell, August, Honeywell, Haier, Schalge, Philips, Withings, Netatmo, Broadcom, Kwikset en meer. Later meer over HomeKit in een los artikel.

CloudKit: gratis opslag voor ontwikkelaars

Apple biedt ontwikkelaars gratis opslag voor hun apps. Hiermee kunnen databases en logindata worden opgeslagen bij Apple, zonder dat de ontwikkelaar veel aan serverkosten betaalt. CloudKit is gratis, maar volgens Apple zijn er bepaalde beperkingen.

Metal maakt A7-games mooier op iOS 8

Apple heeft voor iOS 8 ook Metal ontworpen: een ontwikkelkit voor game-ontwikkelaars die de prestaties van de A7-processor van de iPhone 5s moet verbeteren. Games zoals Plants vs Zombies: Garden Warfare en andere spellen met de Frostbite-engine van EA werken hierdoor op de iPad Air. Epic Games heeft een techdemo genaamd ‘Zen Garden’ gemaakt, die laat zien wat voor visuele kracht er in de A7-chip schuilt. Zen Garden zal gratis in de App Store beschikbaar zijn zodra iOS 8 beschikbaar komt. SpriteKit is Apple’s ontwikkeltool voor simpele, casual spellen en is ook beschikbaar in iOS 8. Tot slot is er SceneKit, waarmee ontwikkelaars 3D-scènes kunnen samenstellen.

iOS 8 kit

Nieuwe programmeertaal voor Xcode

Swift XcodeApple heeft een nieuwe programmeertaal ontwikkeld genaamd Swift. Hiermee biedt Apple een alternatief voor Objective-C, dat tot nu toe werd gebruikt door iOS-ontwikkelaars. Volgens Apple is Swift 3,9 keer sneller dan Python, terwijl Objective-C slechts 2,8 keer sneller was. Met Swift wil Apple het mogelijk maken om simpelere code te genereren die pakweg hetzelfde doet als voorheen. Swift-code werkt perfect naast C en Objective-C, waardoor het in apps kan worden gebruikt zonder dat ze omgezet moeten worden.

Dit najaar beschikbaar voor iPhone 4s en nieuwer

Apple stelt iOS 8 dit najaar beschikbaar. iOS 8 kan worden geïnstalleerd op de iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPod touch vijfde generatie, iPad 2, iPad vierde generatie, iPad Air,iPad mini en iPad mini Retina. De beta is inmiddels aan ontwikkelaars beschikbaar gesteld.

iOS 8 iDevices