Apple kondigt iOS 9 officieel aan: dit is er allemaal nieuw

Apple kondigt iOS 9 officieel aan: dit is er allemaal nieuw

Apple heeft tijdens de WWDC 2015 iOS 9 officieel aangekondigd. We zetten op een rijtje welke verbeteringen de nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem allemaal brengt.

iOS 9 officieel

Het nieuwe besturingssysteem van Apple heet iOS 9. Deze versie volgt het huidige iOS 8 op, waar momenteel 83 procent van de iOS-gebruikers mee werkt, en wordt vanaf aankomende herfst beschikbaar als update voor iedereen die beschikt over een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 8. Maar wat wordt er allemaal vernieuwd in iOS 9?

De basis verbeteren

Apple wil in iOS 9 alles beter maken. Je iPhone en iPad moeten sneller en veiliger worden. Vanuit die sterke basis hoopt Apple verder te werken.

ios 9 officieel

Siri

Siri is verbeterd in iOS 9. Het afgelopen jaar is Siri 40 procent sneller en accurater geworden en wekelijks krijgt het 1 miljard vragen van gebruikers. Siri is een stuk slimmer geworden in de nieuwe iOS. Net als in de nieuwe OS X kun je natuurlijk taalgebruik gebruiken om iets van Siri gedaan te krijgen. De spraakassistent van Apple zal je beter begrijpen en commando’s in context plaatsen.

Handig als je gebeld wordt door een nummer dat je niet kent, is dat Siri suggesties geeft over wie het zou kunnen zijn. Daarvoor kijkt het in je mail of het telefoonnummer ooit gedeeld is en geeft op basis daarvan een suggestie van wie het zou kunnen zijn. Omdat Siri contextgevoelig is, haalt het data uit verschillende apps en apparaten.

Nieuwe zoekfunctie

iOS 9 heeft een nieuwe manier van zoeken. Schuif vanaf je homescreen naar rechts en je opent het scherm van ‘Proactive’ zoeken. Hier vind je de contacten met wie je de meeste interactie hebt en de apps die je het vaakst gebruikt.

In het nieuwe zoekscherm vind je ook andere content in apps van derde partijen. Zo kun je AirBnB-informatie opzoeken via deze functie, die je meteen naar de app brengt. Een sterke nieuwe feature is dat je nu dus ook IN apps kunt zoeken.

ios 9

Privacy

Apple belooft dat je privacy nooit in het geding komt. Vorige week zei Tim Cook nog dat privacy bij Apple hoog in het vaandel staat, vandaag bevestigt het bedrijf dat nogmaals. Apple zegt dat alleen jij toegang hebt tot de data op je mobiel, dus ook de informatie uit apps van derden. Informatie zal niet worden gedeeld, ‘jij hebt de volledige controle’.

Apple Pay naar Europa

Apple Pay komt naar Europa en het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat er van kan gebruikmaken. Niet alleen in winkels kun je draadloos betalen met de iPhone en Apple Watch, ook in het openbaar vervoer wordt het mogelijk. Wanneer Apple Pay naar Nederland en België komt, is echter nog steeds niet duidelijk.

ios 9

Vernieuwde Apple-apps

In iOS 9 zijn een aantal Apple-apps worden vernieuwd. De app Passbook wordt veranderd in ‘Wallet’. Ook de Notities-app krijgt een make-over. In de app is het nu mogelijk om verschillende tekststijlen toe te voegen, zoals koppen en grotere fonts. Daarnaast kun je in iOS 9 takenlijstjes maken in Notities en tekeningetjes toevoegen.

De Kaarten-app krijgt een update met Apple Maps Transit. Dit is een nieuwe functie waarmee je reizen met het openbaar vervoer kunt plannen vanuit de kaarten-app. Aanvankelijk kunnen alleen Amerikaanse en Chinese gebruikers daar iets mee. Ook in Londen en Berlijn kunnen gebruikers aan de slag met Transit, zowel met hun iOS-toestel als met de Mac. Wanneer de functie naar ons land komt, is niet bekend.

Een heel nieuwe app is News. Dit is een Flipboard-achtige app waarin je op rustige wijze artikelen kunt lezen van verschillende uitgevers. Lees meer over News.

apple news ios 9

QuickType

Apple heeft het QuickType toetsenbord vernieuwd in iOS 9. Handig is dat je boven het toetsenbord shortcuts voor kopiëren en plakken. Met twee vingers op het toetsenbord, verandert het scherm in een trackpad waarmee je de cursor kunt verschuiven.

Multitasken op de iPad

iPad-bezitters kunnen met iOS 9 aan de slag met multitasken. Heb je bijvoorbeeld Safari openstaan, dan kun je van de rechterkant naar binnen swipen om de Berichten-app ernaast te openen. Dat kan uiteraard ook met andere apps, tenminste, als je een iPad Air 1 of 2 hebt of een iPad mini 2 of 3. Ook introduceert Apple Split View (alleen op iPad Air 2), waarmee je twee volledige apps naast elkaar kunt zetten en onafhankelijk van elkaar kunt laten draaien.

split view

Betere accuduur en kleine installatie

iOS 9 krijgt een aantal interessante prestatieverbeteringen. Met het mobiele besturingssysteem belooft Apple een uur extra batterijduur voor de iPhone 6. Daarnaast komt er een besparende modus waarmee je zelfs drie uur langer met je accu kan omgaan. De installatie zelf zal veel minder opslagruimte kosten dan iOS 8. Voor veel mensen een uitkomst, want velen klaagden over te weinig ruimte voor de installatie. iOS 9 zal slechts 1,3GB groot zijn.

bron: iphoned.nl