Apple onthult OS X 10.10 Yosemite met nieuw uiterlijk

os-x-today
Apple heeft de nieuwste versie van OS X vanavond onthuld tijdens de WWDC-conferentie in San Francisco. OS X is de nieuwste software voor Mac, waarin diverse verbeteringen zijn doorgevoerd. OS X Yosemite heeft een nieuw uiterlijk (meer in lijn met iOS 7), meer witruimte en andere icoontjes. Er zitten ook nieuwe functies in, zoals Continuity, Today-view, iCloud Drive, Maildrop en Handoff. Lees verder om alle aankondigingen te lezen!

Craig Federighi grapte op het podium van Moscone Center dat Apple de namen OS X Oxnard, Rancho Cucamunga en Weed had overwogen, maar dat de keuze uiteindelijk op een verstandige naam is gevallen: OS X Yosemite is gevallen. Dat was de naam die vooraf ook al circuleerde.

desktop-yosemite

OS X Yosemite ziet er anders uit, met veel transparantie, nieuwe toolbars en vensters. De nakdruk ligt op helderheid en gebruiksvriendelijkheid. De vensterbalken zijn nu transparant, zodat je er half doorheen kunt kijken. Voor liefhebbers van donkere interfaces is er nu ook een specialedark mode.

Today-view (Vandaag)

Een nieuwe Today-view geeft je in één oogopslag zicht op de agenda, herinneringen, weer en dergelijke. Je kunt de Today-view uitbreiden met apps en widgets (ook van derden!). Spotlight krijgt een grote zoekbalk midden op je scherm, waarbij resultaten al in beeld komen zodra je gaat zoeken. Zoek je de gegevens van een persoon, dan krijg je meteen de contactinformatie en eventuele documenten en afspraken die ermee te maken hebben. Het lijkt wel een beetje op deMac-app Alfred.

os-x-agenda

De Agenda-app krijgt een nieuwe dag- en weekweergave, met in de rechter zijbalk details van je afspraken. In Berichtencentrum (notification center) staan widgets voor klok, aandelen en herinneringen, die allemaal met elkaar in contact staan. Er zijn ook widgets voor de rekenmachine en externe widgets, zoals die van ESPN SportsCenter.

icloud-drive

iCloud Drive

Apple kondigde vanavond ook iCloud Drive aan. Al je bestanden zijn voortaan beschikbaar in de mappen van Finder. Je zou het kunnen zien als een harddisk, maar dan in de cloud. En het werkt ook samen met Windows!

os-x-maildrop

MailDrop

Apple gaat MailDrop uitbrengen, een oplossing om grote bestanden op de Mac te ontvangen en te versturen, ook als anderen een mailbox met beperkte capaciteit hebben. Bestanden kunnen tot 5GB groot zijn. Dit wordt gedaan door het bestand te splitsen van de e-mail en daarna via iCloud te versturen. Mac-gebruikers krijgen het bestand binnen zonder te klikken, anderen moeten een link volgen.

os-x-safari-tekenen

Safari

De favorietenbalk is standaard niet zichtbaar, omdat je je favorieten te zien krijgt zodra je iets aanklikt in de adresbalk. Je krijgt ook RSS-feeds in je Safari-zijbalk en er zit nu een deelknop naar sociale netwerken in de rechterbovenhoek. Safari voldoet aan alle standaarden en heeft geen plug-ins nodig om video’s af te spelen. Bij het afspelen van video’s kun je op die manier tot wel twee uur batterijduur besparen. Safari heeft bovendien een erg snelle JavaScript-compiler, volgens Apple sneller dan elke andere browser, inclusief Chrome. Scrollen door meerdere tabbladen gaat supersnel en er is een nieuwe tab-view.

Verder krijgt Safari een nieuwe functie: het bewerken van foto’s binnen de browser. Deze functie heet Markup en lijkt op Sketch.

handoff-os-x

Air Drop en Handoff

Air Drop werkt voortaan tussen iOS en Mac. Dit moet het naadloos maken om beide platformen naast elkaar te gebruiken. Handoff is een nieuwe functie, waarbij apparaten op de hoogte zijn wat andere apparaten aan het doen zijn. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail schrijven op je iPhone en daarna op de Mac verder schrijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nabijheidsfuncties, waarschijnlijk op basis van Bluetooth.

wwdc2014-os-x-2

Telefoonfuncties

Je kunt nu vanaf je Mac een hotspot op je iPhone starten. Maar het wordt nog mooier: je kunt sms-berichten ontvangen en versturen vanaf je Mac. En het werkt ook bij telefoongesprekken! Je kunt nu met de Mac een telefoongesprek opnemen en beantwoorden, waarbij de Mac als speakerphone dienstdoet. Kom je op een webpagina een telefoonnummer tegen, dan kun je met een klik van de muis meteen bellen, via je iPhone.

berichtenapp-osx-yosemite

wwdc2014-os-x-1

Nieuwe Foto’s-app

Apple werkt ondertussen ook aan een nieuwe Foto’s-app voor OS X Yosemite, maar dat is een vernieuwing die pas begin volgend jaar moet verschijnen. Met de nieuwe toepassing kan je foto’s bewerken met multitouch-bewegingen op je trackpad van de Mac. Het fotoalbum van de toepassing lijkt op het fotoalbum op iOS, waarbij je ver kan uitzoomen om foto’s in tijdsoverzichten te bekijken. Het fotoalbum wordt direct gesynchroniseerd met iOS.

Photos App OS X Yosemite

Beschikbaarheid OS X Yosemite

OS X Yosemite is vanaf vandaag beschikbaar in betaversie voor ontwikkelaars die deelnemen aan het Mac Developer Program. Deze zomer komt er een publiek betaprogramma, waar iedereen aan kan meedoen. De officiële release is in het najaar van 2014 en is gratis.