Grotere smartphones steeds populairder

iPhone-6-iPhone-4s-iPhone-5s-rijtjeApple wil volgens geruchten niet alleen een 4,7-inch iPhone 6 op de markt brengen: later in het jaar zou er ook een 5,5-inch-model verschijnen. Daarmee lijkt Apple goed in te spelen op een spelende trend: volgens onderzoeksbureau Canalys had eenderde van de verscheepte smartphones in het eerste kwartaal van 2014 een scherm van 5-inch of groter. Tweederde had nog een scherm kleiner dan 5-inch. Daarnee is het aandeel van grotere smartphones gestegen.

De meerderheid van de verscheepte smartphones valt nog in de categorie van de iPhone met zijn 4-inch-scherm, maar volgens Canalys groeit de vraag naar smartphones met een scherm van 5-inch of groter een stuk meer. De hoeveelheid verscheepte smartphones met dit schermformaat is volgens de onderzoekers met maar liefst 369 procent gestegen.

Canalys baseert zich op de hoeveelheid verscheepte smartphones. Omdat de 5,5-inch-iPhone nog niet op de markt is, valt daarom niet direct af te leiden hoeveel vraag er exact is naar de grotere iPhone. Wel geeft de data aan hoe de smartphonemarkt over de jaren is veranderd. De algemene vraag naar een grotere smartphone is gegroeid, wat betekent dat de vraag naar de huidige, kleinere iPhone relatief is gedaald. Van een grote ramp kunnen we overigens nog niet spreken, aangezien tweederde van de markt nog wordt gedomineerd door smartphones kleiner dan 5-inch.

Canalys smartphone grootte

De cijfers geven aan dat de vraag naar concurrerende smartphones met een groter scherm is gegroeid, en we weten dat ook iPhone-bezitters zitten te wachten op een grotere iPhone.