iOS 8 op de iPhone 4S: wel of niet installeren?

Flink wat iPhone gebruikers vragen zich op het moment af: hoe draait iOS 8 nou eigenlijk op de iPhone 4S? De iPhone staat onderaan de lijst met ondersteunde apparaten, waardoor er wordt gevreesd voor verslechterde prestaties. Wordt de iPhone 4s langzamer als je iOS 8 installeert? En is de update eigenlijk wel de moeite waard op de iPhone 4S? Op deze vragen geven we antwoord in dit artikel.

iPhone 4S-gebruikers moeten met drie dingen rekening houden bij iOS 8: snelheid, de ondersteunde functies en de grootte van het iPhone-scherm.

Snelheid iPhone 4S met iOS 8

De iPhone 4S wordt langzamer als je iOS 8 installeert: apps starten langzamer op en een aantal animaties in iOS haperen. Hoewel iOS 8 gewoon te gebruiken is op de iPhone 4s, is er een duidelijk verschil in snelheid. Dat zie je terug in een test van Ars Technica: iOS 8-apps startten duidelijk langzamer op vergeleken met iOS 7.1.2. Soms zijn het een paar honderdsten van een seconde, maar bij een aantal apps is het verschil groter. Safari doet er bijna een seconde langer over om op te starten.

iPhone 4S iOS 8 snelheid

iOS 8-functies op iPhone 4S

Voorgaande jaren waren veel nieuwe iOS-functies niet te gebruiken op de oudste, ondersteunde iDevices. Dit jaar valt dat gelukkig wel mee: op de iPhone 4S ontbreekt enkel ondersteuning voor Continuity. Het is met de iPhone 4S dus niet mogelijk om je telefoongesprek door te zetten naar je iPad of Mac. Verder zijn alle nieuwe iOS 8-functies ook op de iPhone 4S te benutten. Uiteraard zijn functies afwezig in iOS 7 op de iPhone 4S nog steeds onbruikbaar.

Schermgrootte

Ars Technica maakt een goed punt over schermgroottes: iOS 8 is merkbaar ontworpen voor grotere iPhone-schermen. Met de woordsuggesties boven het toetsenbord en grote widgets in het Berichtencentrum, staat het kleinere iPhone 4S-scherm hierdoor al snel vrij vol. Houd er daarom rekening mee dat je een stuk meer heen en weer moet swipen als je iOS 8 op de iPhone 4S installeert.