iPad Air 2 aangekondigd

Apple heeft de iPad Air 2 officieel aangekondigd. De nieuwe iPad Air heeft hetzelfde design als zijn voorganger en is vooral aan de binnenkant verbeterd. Daarnaast is de iPad Air 2 ook in het goud verkrijgbaar. Tot op heden was de iPad alleen verkrijgbaar in het zilver en spacegrijs. Apple heeft onder andere een krachtige A8X-processor toegevoegd aan de iPad Air 2, gebaseerd op de A8 in de iPhone 6. Daarnaast zit onder het iPad Air-scherm nu een Touch ID-scanner, zodat je de iPad met je vingerafdruk kunt ontgrendelen.

De iPad Air 2 heeft een nog dunner scherm wat 56 procent minder reflecties toont. Hierdoor is het scherm bijvoorbeeld op een zonnige dag beter te bekijken.

Prijs en beschikbaarheid iPad Air 2

De iPad Air 2 is vanaf volgende week in Nederland en België verkrijgbaar. Het is vanaf vrijdag 17 oktober mogelijk om de iPad Air 2 in Nederland en België te bestellen. De prijzen zijn als volgt:

Wi-Fi

  • 16GB Wi-Fi: €499
  • 64GB Wi-Fi: €599
  • 128GB Wi-Fi: €699

Wi-Fi + 4G

  • 16GB Wi-Fi + 4G: €619
  • 64GB Wi-Fi + 4G: €719
  • 128GB Wi-Fi + 4G: €819

Je kunt ook ons artikel ‘iPad kopen‘ in de gaten houden.

Design

iPad Air 2 voorkant schuinApple gaf de iPhone 6dit jaar een nieuw uiterlijk, maar de iPad Air 2 is grotendeels identiek aan zijn voorganger. Dat was ook te verwachten: Apple heeft met deoriginele iPad Air vorig jaar net een nieuw design onthuld en meestal blijft Apple ditzelfde ontwerp vervolgens een tijd gebruiken. In eerdere lekken was ook te zien dat de iPad Air 2 van de buitenkant amper zou veranderen. De gouden kleurvariant is het voornaamste verschil met de vorige iPad.

A8X-processor

De processor in de nieuwe A8X-chip is volgens Apple 40 procent sneller dan de A7 in de vorige iPad Air. De grafische processor is 2,5 keer sneller. Vergelijk je de iPad Air met de allereerste iPad uit 2010, dan zijn de verschillen volgens Apple al helemaal indrukwekkend: de iPad Air 2 is dan maar liefst 12 keer sneller. Op grafisch gebied is hij 180 keer sneller. In de nieuwe iPad Air is ook de M8 motion-processor aanwezig, waarmee je beweging kunt bijhouden. Net als in de iPhone 6 kan de M8 ook zien wanneer je bijvoorbeeld een trap beklimt.

Touch ID in iPad Air 2

iPad Air 2 Touch IDDe iPad Air 2 is door de Touch ID-scanner te onderscheiden van zijn voorganger: deze vingerafdruklezer heeft niet het gebruikelijke vierkantje dat we kennen van de homeknop. Met de komst van Touch ID ondersteunen eindelijk zowel de iPhone als de iPad de vingerscanner. De iPad is hiermee in beperkte mate ook voorbereid op de Amerikaanse betaaldienst Apple Pay. De dienst gaat 20 oktober van start in de VS. In Nederland en België zullen we Touch ID voornamelijk gebruiken om de iPad en specifieke apps te ontgrendelen. Omdat je alleen je vinger op de homeknop hoeft te leggen, is er niet langer een speciale ontgrendelcode nodig. Je hoeft hierdoor ook geen wachtwoord meer in te voeren in iTunes en de App Store. Je leest meer over Touch ID in ons speciale dossier.

Camera

iPad Air 2 cameraDe iPad Air 2 heeft een 8-megapixelcamera met 1,12 micronpixels en een diafragma van f2.4. Daarnaast is de nieuwe iPad in staat op 1080p HD-video op te nemen. Panoramafoto’s hebben een resolutie van maximaal 43-megapixels. De burst modus aanwezig in de iPhone kan nu ook op de iPad worden gebruikt. Daarnaast is het mogelijk om een timelapse- en slow-motion-video’s te maken met de Camera-app. Dubbele microfoons verbeteren de geluidskwaliteit van je video’s.

Een nieuwe Facetime HD-camera kan beter op gezichten scherpstellen en vangt 81 procent meer licht op. Dit moet zorgen voor een beter beeld bij het maken van bijvoorbeeld selfies. Daarnaast heeft de Facetime-camera ondersteuning voor HDR-video’s, -foto’s en de burstmodus.

Wi-Fi en 4G

De draadloze ontvangers in de iPad Air 2 zijn volgens Apple ook een stuk sneller dan in de eerste iPad Air. Hierdoor kan de iPad een Wi-Fi-snelheid van maximaal 866Mbps halen – 2,8 keer sneller dan de eerste iPad Air. De iPad Air 2 gebruikt hiervoor 802.11ac. Op 4G-netwerken haalt de iPad een snelheid van maximaal 150Mbps. Hiervoor worden 20 LTE-banden gebruikt.

iPad Air 2 goud zijkant