iPhone scoort het hoogst op gebruiksgemak onder Nederlandse smartphonegebruikers

Maar liefst 90 procent van de Nederlanders is tevreden over hun smartphone en bij de iPhone is dat zelfs 91 procent. Dat blijkt uit een onderzoek onder Nederlandse smartphonegebruikers. De iPhone scoorde in dit onderzoek het hoogst op gebruiksgemak, maar de algehele tevredenheid is wel afgenomen ten opzichte van een jaar geleden.

91% van iPhone-bezitters tevreden

De onderzoekers vermelden niet hoeveel mensen hebben meegedaan aan het onderzoek, maar het consumentenpanel waar het onderzoeksbedrijf mee werkt bestaat gewoonlijk uit 30.000 mensen, waarvan 1.000 meedoen aan een continu lopend onderzoek.

In februari 2016 was 91% van de ondervraagden met een iPhone tevreden over zijn of haar toestel. Hoewel dit aantal nog steeds erg hoog ligt, is dit wel een afname van zes procentpunten ten opzichte van januari 2015, toen 97% van de iPhone-bezitters aangaf tevreden te zijn. Voornamelijk het uiterlijk van het toestel zorgt voor een lagere algemene tevredenheid. Bij Samsung-toestellen is de tevredenheid juist weer toegenomen met zes procentpunten naar 90%. Samsung zit Apple dus inmiddels op de hielen.

Over het algemeen gezien zijn smartphonebezitters uiterst tevreden. Zowel het design, formaat en gebruiksgemak scoren boven de 90% tevredenheid, terwijl ook mobiel internet hoog beoordeeld wordt. 80% van de ondervraagden zegt hier tevreden over te zijn, terwijl dat een jaar geleden nog 72% was. De standby-tijd van smartphones scoort een stuk minder, want daar is slechts 67% tevreden over.

Apple zou de tevredenheid kunnen verhogen door iets aan het uiterlijk van de iPhones te doen. Aanstaande maandag kondigt Apple een nieuw model iPhone aan, de iPhone SE. Deze krijgt een kleiner scherm van 4-inch, maar over het daadwerkelijke uiterlijk is niet heel veel bekend. Wellicht kan het uiterlijk van dit nieuwe model, en de iPhone 7 in september, zorgen voor een stijgende lijn in de tevredenheid van iPhone-gebruikers.