Verwachtingen van het Apple-event op 21 maart 2016

Aanstaande maandag is het zover: het langverwachte Apple-event van 21 maart. Wij blikken alvast vooruit wat je kunt verwachten en over welke producten in de wandelgangen al uitvoerig wordt gesproken.

Apple-evenement op 21 maart om 18:00 uur

Na een afwezigheid van enkele jaren lijkt het maart-evenement weer helemaal terug. Vorig jaar liet Apple in maart meer details los over de Apple Watch, maar dit jaar staan er veel meer aankondigingen op de planning. Zo is het vrijwel zeker dat er dit voorjaar een nieuwe 4-inch iPhone op de markt komt en kunnen we ons klaar maken voor een nieuwe iPad Pro. Maar Wat kunnen we nog meer verwachten? Wij zetten alles op een rijtje.

Livestream kijken

Wil je de livestream bekijken op 21 maart? Dan moet je maandagavond om 18:00 uur voor de buis zitten of zorgen dat je een iPhone, iPad of desktopcomputer bij de hand hebt. Meer tips hoe je alle aankondigingen live kunt volgen, vind je in onderstaand artikel. iCulture doet uiteraard verslag, met uitgebreide artikelen op de avond zelf en tweets waarmee je steeds op de hoogte bent.

De verwachte aankondigingen in het kort

Al voordat het event van start gaat kunnen we al enkele voorspellingen doen over het tijdschema dat Apple waarschijnlijk zal hanteren:

  • De iPhone SE en 9,7-inch iPad Pro komen waarschijnlijk rond 24 maartbeschikbaar, in ieder geval in de eerste groep landen.
  • iOS 9.3, OS X El Capitan 10.11.4, tvOS 9.2 en watchOS 2.2 komen waarschijnlijk op 23 maart beschikbaar.
  • Nieuwe bandjes voor de Apple Watch zijn direct na het evenement te bestellen vanaf de Apple-website en verschijnen later die week in de Apple Stores.

iPhone SE: vrijwel zeker

Je hoeft geen glazen bol te hebben om te kunnen voorspellen dat Apple waarschijnlijk een nieuwe 4-inch iPhone gaat aankondigen. Deze iPhone SE is al zo vaak in het nieuws geweest, dat vrijwel alle details al zijn uitgelekt. Het zou voor het eerst zijn dat Apple in het voorjaar een nieuwe iPhone op de markt komt.

De hoeken zijn wat meer afgerond zijn, maar voor de rest zal de iPhone SEqua uiterlijk erg veel lijken op de iPhone 5s. Aan de binnenkant zijn nieuwere onderdelen aanwezig, die we kennen van de iPhone 6s. Denk dus aan een A9- en M9-chip, NFC-sensor voor Apple Pay en Touch ID.

3D Touch ontbreekt waarschijnlijk in dit model, maar voor mensen die zweren bij een schermformaat van 4-inch is er genoeg om naar uit te kijken.

Wat camera betreft kiest Apple waarschijnlijk voor de cameraset van de iPhone 6. Dat betekent een 8MP iSight-camera en een 1.2MP FaceTime-camera. Verder verwachten we dat de iPhone SE in de vier recente iPhone-kleuren verkrijgbaar zal zijn: spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Qua opslagcapaciteit heb je waarschijnlijk de keuze uit een 16GB en 64GB iPhone SE, waardoor de 32GB-optie ook bij de kleinere iPhone uit het assortiment verdwijnt.

Kleinere iPad Pro: vrijwel zeker

Waar we ook vrij zeker van zijn, is de introductie van de nieuwe iPad. Voorheen werd uitgegaan van een iPad Air 3, maar inmiddels is er steeds meer bewijs dat het om een kleinere iPad Pro gaat. De meest recente iPad van het standaardformaat 9,7-inch stamt alweer van eind 2014, waardoor het hoog tijd is voor een nieuwe.

Qua design gaan we uit van het uiterlijk van de iPad Pro, zoals eerder al uit schematische tekeningen bleek. Wel zou dit nieuwe model iets dikker en breder kunnen zijn dan de iPad Air 2, maar het gaat dan hooguit om enkele millimeters.

We verwachten eigenlijk dat Apple grotendeels dezelfde specificaties van de 12,9-inch iPad Pro in het kleinere model gaat stoppen. Eerdere geruchten wezen al op vier speakers en een Smart Connector voor slimme accessoires. Ook de Apple Pencil wordt waarschijnlijk ondersteund.

Maar krijgt de kleinere iPad Pro dan helemaal niets nieuws? Waarschijnlijk toch wel, want geruchten wijzen op een LED-flitser voor de iSight-camera. Dit is voor het eerst dat een iPad een LED-flitser heeft. 3D Touch zal ook deze iPad Pro niet krijgen.

Wat betreft het scherm gokken wij op dezelfde resolutie als in de iPad Air 2, ook al wezen ietwat vage geruchten op een verbeterd 4K-scherm. En hoe zit dat dan met de opslagcapaciteit? Apple kan ervoor kiezen om dezelfde indeling te gebruiken als met de iPad Pro (32GB en 128GB), maar we houden de deur ook nog open voor de standaard verdeling (16, 64 en 128GB). Wel denken wij dat Apple voor het eerst een roségouden iPad uitbrengt, waardoor het totaal uitkomt op vier kleuren: spacegrijs, zilver, goud en roségoud.

Tegelijk met de kleinere iPad Pro kondigt Apple waarschijnlijk ook een nieuw model van de Smart Keyboard uit, zodat je ook op deze kleinere iPad Pro gebruik kunt maken van dit slimme toetsenbord.

Na het evenement zal de iPad-lijn waarschijnlijk opgeschud worden. Zo verwachten wij dat de eerste iPad Air uit het assortiment gehaald gaat worden, zodat er ruimte komt voor de kleinere iPad Pro. Om de keuze te vereenvoudigen kan Apple ervoor kiezen om de iPad mini 2 niet meer beschikbaar te maken.

Nieuwe Apple Watch-bandjes: vrijwel zeker

Ook de Apple Watch komt aan bod, maar niet in de vorm van een spiksplinternieuw model. Het is echter niet ondenkbaar dat Apple de huidige Apple Watch in nieuwe uitvoeringen beschikbaar stelt. In ieder geval verwachten we nieuwe bandjes in nieuwe kleuren. Denk aan het zwarte Milanese bandje die eerder al uitlekte via de Apple-website. Ook de sportbandjes worden waarschijnlijk in nieuwe kleuren uitgebracht, terwijl er ook een nieuw nylon bandje op de planning lijkt te staan.

Release iOS 9.3, OS X El Capitan 10.11.4, tvOS 9.2 en watchOS 2.2: vrijwel zeker

Een andere open deur is de release van de nieuwe versies van de verschillende besturingssystemen. De nieuwe iPhone SE en kleinere iPad Pro worden waarschijnlijk geleverd met iOS 9.3 die nu al enkele maanden in beta is. In iOS 9.3 kun je een hoop nieuwe functies verwachten. Zo bevat deze versie de Night Shift-stand, zodat het scherm in de avonduren een stuk minder blauw kleurt. Ook zijn er verbeteringen met Apple Music in CarPlay en heeft het onderwijs een stuk meer mogelijkheden met de iPad dankzij de Classroom-app en Apple School Manager. Bovendien kun je je notities beveiligen met een code of Touch ID. Ook voor tvOS 9.2, watchOS 2.2 en OS X El Capitan 10.11.4 zijn er nieuwe functies. Wij verwachten dat de verschillende versies op 23 maart beschikbaar komen, de woensdag na de vermoedelijke keynote en voor de release van de nieuwe toestellen.

Nieuwe Macs: minder zeker

Het is alweer even geleden dat Apple de Mac-lijn voorzien heeft van een update. Voor de iMac verwachten wij geen vernieuwingen, omdat deze in oktober nog vernieuwd zijn. De release van de nieuwste Retina MacBook Pro is echter alweer even geleden, terwijl ook de MacBook Air alweer een jaar geleden vernieuwd is. De nieuwe Skylake-processor is klaar om geïntegreerd te worden, maar wij vragen ons af of Apple wel ruimte heeft om zo’n aanzienlijke vernieuwing op het podium te bespreken. Wij gokken eerder op een aankondiging tijdens de WWDC, tegelijk met de nieuwe versie van OS x. Maar met Apple weet je het natuurlijk nooit.

Nieuwe randapparatuur: onwaarschijnlijk

Deze categorie namen we bij de laatste keynote ook al mee, maar we noemen ze toch maar even. Er zijn een aantal producten die al een hele lange tijd niet bijgewerkt zijn, namelijk het Thunderbolt Display en de drie AirPort-apparaten. De huidige AirPort Extreme en Time Capsule stammen uit juni 2013, terwijl de AirPort Express nog veel ouder is. Toch verwachten wij niet dat Apple deze apparaten tijdens dit evenement zal bespreken, omdat de focus meer op mobiele apparaten zal liggen.

Apple TV en eigen video-content: onwaarschijnlijk

In oktober van het afgelopen jaar heeft Apple de Apple TV na jaren eindelijk voorzien van een fikse update. Toch verschenen er in december al geruchten dat Apple al snel met een verbeterde versie van de vierde generatie Apple TV op de proppen wil komen. We hebben echter niks meer gehoord over een eventuele nieuwe Apple TV, waardoor het onwaarschijnlijk is dat deze ter sprake komt. Ook de beruchte tv-dienst hoef je deze keer niet te verwachten, want geruchten wijzen op een aankondiging in september van dit jaar.