Officiële Apple-lader veel veiliger dan nepladers

iPhone-opladerHet kan verleidelijk zijn om een extra iDevice-oplader online te bestellen voor een prikkie: Apple’s eigen adapter kost in de online Apple Store maar liefst 20 euro, terwijl je op genoeg alternatieve sites minder dan een tientje voor hetzelfde neerlegt. Maar er zit een reden achter dit prijsverschil, ontdekte Ken Shirriff. In een uitgebreide teardown vergeleek hij een officiële oplader en een nepperd, waaruit bleek dat die van Apple beter en veiliger in elkaar zit.

Shirriff’s verslag over de twee laders is zeer uitgebreid, maar de conclusie is eenduidig: Apple heeft meer aandacht gestoken in de uitwerking van de adapter, waardoor het apparaatje onder andere veel veiliger is. Zo is Apple’s oplader bijvoorbeeld veel beter geïsoleerd:

Eén veiligheidsverschil is overduidelijk: de Apple-lader heeft veel meer isolatie. De bovenste helft voor hoge voltage is gewikkeld in gele isolatietape. Sommige onderdelen zijn omhuld door krimpkousen, er zit plastic isolatiemateriaal om sommige onderdelen en een aantal kabels hebben extra isolatie. De neplader heeft slechts minimale isolatie.

iPhone laders vergeleken

De algehele bouwkwaliteit van Apple’s oplader is volgens Shirriff ook beter. Het goedkope alternatief heeft onderdelen die krom in het plastic zitten, zit bij Apple alles beter bevestigd. Bovendien volgt Apple bepaalde veiligheidsmaatregelen die de neplader negeert:

De UL-regelgeving vereist dat er een veilige afstand bestaat tussen hoge en lage voltages. (…) De regelgeving is complex, maar over het algemeen moet er een afstand van in elk geval 4 millimeter bestaan tussen de bekabeling voor hoge en lage voltages.

Apple’s eigen lader blijkt een afstand van 5,6mm te hanteren, terwijl de goedkope versie slechts 0,6 millimeter afstand hanteert. Dit kan volgens Shirriff voor grote problemen zorgen: gebruik je de lader in bijvoorbeeld een badkamer, dan kan vocht er vrij makkelijk voor zorgen dat hij doorbrandt.

Shirriff’s sluit zijn relaas af door de aanschaf van goedkope laders af te raden. Volgens hem is Apple’s oplader vrij duur vergeleken met het totaalaanbod, maar is het apparaatje zeker zijn geld waard. Dat betekent overigens niet dat Apple geen winst maakt: zelfs met de vele veiligheidsmaatregelen en gecompliceerde onderdelen, gokt Shirriff dat Apple’s winstmarge nog steeds vrij groot is.

Overigens is de Apple-adapter Shirriff niet vreemd. In 2012 vergeleek hij de iPhone-oplader ook al met een namaakvariant, waarbij hij ongeveer dezelfde conclusie trok. Hij keek toen naar hetfrequentiespectrum van beide opladers, terwijl hij zich nu baseert op de positie en staat van ingebouwde onderdelen. In datzelfde jaar onderstelde Shirriff dat de iPhone-adapter ookopmerkelijk veel technologie bevat.

Afgelopen jaar bleek dat Apple de strijd tegen onofficiële opladers zeer serieus neemt. Het was via een inruilprogramma bijvoorbeeld mogelijk om voor 10 euro je neplader om te ruilen voor eentje van Apple. Dit inruilprogramma is inmiddels afgelopen.