Sinds iOS 8.3 batterij sneller leeg, wat kun je eraan doen?

Sinds iOS 8.3 batterij sneller leeg, wat kun je eraan doen?

iOS 7 batterij spotlightApple heeft onlangs iOS 8.3 uitgebracht. Hoewel de update verbeteringen bevat, krijgen we ook meldingen binnen van mensen, dat de batterij van de iPhone of iPad sinds iOS 8.3 sneller leeg is. De slechtere batterijduur kan allerlei oorzaken hebben. Vandaar dat we hieronder uitleggen welke stappen je moet ondernemen om te kijken waar het probleem zit.

De update naar iOS 8.3 is behoorlijk groot: meer dan 200MB voor iPhone en iPad. Er zit Nederlandse Siri in, een nieuw emoji-toetsenbord en draadloze CarPlay. Daarnaast worden talloze kleine problemen opgelost, zoals problemen met Wi-Fi en de landschapsmodus. Het heeft dus zin om te installeren.

Batterijprobleem: iOS 8.3 is vaak niet de boodsdoener

Maar iOS 8.3 brengt ook problemen met zich mee, waarvan we een aantal hebben beschreven. iOS 8.3 heeft een toetsenbordprobleem, blokkeert filemanagers op de desktop en heeft problemen met Bluetooth-accessoires. Ook kan de batterij sneller leeg gaan na de update. Bij elke iOS-update zijn de ervaringen heel verschillend: bij sommige mensen gaat de batterij juist langer mee, bij anderen is de batterijduur veel korter geworden. Heb je te maken met een batterij die sinds ioS 8.3 sneller leeg gaat, dan vind je hieronder een aantal oplossingen.

Vaak is het niet de iOS-update zelf, die het veroorzaakt. Het zijn meestal externe apps en aanvullende diensten die de kortere batterijduur veroorzaken. Het aantal mensen met batterijproblemen door iOS 8.3 is nog beperkt, maar we verwachten dat het aantal toeneemt, naarmate meer gebruikers iOS 8.3 op hun iPhone of iPad installeren.

Batterij sneller leeg door iOS 8.3 – wat te doen?

In deze gids lees je hoe je de batterijduur op je iPhone of iPad kunt verbeteren en hoe je achterhaalt waar het toegenomen batterijverbruik door wordt veroorzaakt.

Bepaal welke apps de batterij leegslurpen

De eerste stap is om te kijken of er apps zijn, die een grote aanslag zijn op de batterijduur. Bekende boosdoeners zijn Facebook en WhatsApp. Sommige apps blijven lange tijd op de achtergrond actief, zonder in slaapstand te gaan. Soms gebeurt dit met opzet, omdat de ontwikkelaar wil dat de app voortdurend actief is. Apps kunnen ook een tijdelijke bug bevatten, die ervoor zorgt dat de app veel meer batterij verbruikt.

Verder blijkt uit onderzoek dat gratis apps met reclame 16% meer batterij verbruiken dan apps zonder reclame. Ze gebruiken ook 79% meer data. Het heeft dus zin om te investeren in kwaliteitsapps waar je voor betaalt.

Let daarom op apps die mogelijk problemen kunnen veroorzaken. Apple heeft een batterijmeter in iOS 8 toegevoegd, die te vinden is via Instellingen > Algemeen > Gebruik > Batterijgebruik. Daaruit kun je afleiden welke apps vooral veel stroom verbruiken. Dit zijn niet altijd de meest hongerige apps; het kunnen ook apps zijn die je gewoon veel gebruikt.

Blijkt een app veel energie te verbruiken, dan kun je dit beperken door de app af te sluiten na gebruik of helemaal van de iPhone te verwijderen.

Zet je iPhone in vliegtuigstand bij slechte dekking

Zit je in een gebied met slechte dekking, dan zal je batterij sneller leeg raken. De iPhone moet namelijk steeds zoeken naar mobiele signalen en heeft moeite om de verbinding vast te houden. De batterij raakt daardoor sneller leeg. Heb je geen internet nodig, zet dan je iPhone in vliegtuigmodus of maak verbinding met een Wi-Fi-netwerk.

App-updates op de achtergrond uitschakelen

Je kunt zorgen dat apps automatisch worden bijgewerkt, zodra er een update is. Zodra je de app opstart, krijg je meteen de nieuwste versie te zien. Vooral in periodes dat er veel app-updates uitkomen kan dit behoorlijk wat ongemerkte activiteiten op je iPhone veroorzaken. Heb je het niet nodig, schakel automatisch updaten van apps dan gewoon uit. Je kunt beter wachten tot je thuis bent en de iPhone aan de lader ligt, zodat je via het Wi-Fi-netwerk kunt updaten.

Schakel notificaties van bepaalde apps uit

Telkens wanneer er een notificatie van een app binnenkomt, gaat het scherm van de iPhone even aan. Als je van tientallen apps notificaties binnenkrijgt, staat het scherm voortdurend aan, ook als de iPhone in je broekzak zit. Wees daarom iets selectiever als het om notificaties gaat. Kies welke apps absoluut nodig zijn om op de hoogte te blijven. De rest kan uit. Je kan ook kiezen voor een andere notificatiestijl, waardoor het scherm niet steeds wordt ingeschakeld.

Schakel automatische helderheid uit

iOS 8 beta 4 bedieningspaneelDe iPhone en iPad bevatten sensoren, die automatisch de helderheid van het scherm aanpassen. Soms staat het scherm daardoor te helder, waardoor je batterij sneller leeg gaat. Je kunt de helderheid ook automatisch aanpassen. Ga hiervoor naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid en zet de schuifknop bij Pas automatisch aan uit.

Schakel iCloud-sleutelhanger uit

iCloud-sleutelhangerHet uitschakelen van de iCloud-sleutelhanger helpt bij sommige gebruikers om de batterijduur te verlengen. dit geldt voor iOS 8 en hoger. Gebruik je iCloud-sleutelhanger toch niet, dan kun je het net zo goed uitschakelen. Dit doe je via: Instellingen > iCloud > Sleutelhanger. Lost dit het probleem niet op, dan kun je het altijd weer inschakelen.

iPhone of iPad herstarten

iphone-herstartenMerk je opeens vreemd gedrag van je iPhone of iPad, bijvoorbeeld warm worden of vaak crashen, dan is het tijd om te herstarten (rebooten). Hopelijk gedraagt de iPhone of iPad zich daarna weer normaal. Het zorgt ervoor dat haperende apps worden afgesloten en dat processen die misschien steeds op de achtergrond bleven draaien, worden gestopt. Je raakt geen gegevens kwijt bij het herstarten.

Instellingen herstellen

herstel-alle-instellingenHeb je last van matige batterijduur na het installeren van iOS 8.3, dan kan er van alles aan de hand zijn. Is de oorzaak niet meteen te achterhalen en heeft het herstarten niet geholpen, dan kun je eens proberen om de instellingen te herstellen. Je doet dit als volgt: ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel alle instellingen. Kies hier NIET de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’, want dan raak je allerlei foto’s en andere content kwijt. Het herstellen van de instellingen zorgt ervoor dat je bepaalde zaken (zoals het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk) weer opnieuw moet invoeren.

Je raakt bij het herstellen van de instellingen geen foto’s of andere data kwijt. In het verleden werkte dit regelmatig bij mensen die problemen hadden met hun iPhone of iPad. Na een minuutje of vijf heb je alles weer hersteld en is je probleem hopelijk opgelost.

iOS 8.3 opnieuw installeren

We gaan iOS 8.3 opnieuw installeren op de iPhone of iPad. Maak hiervoor eerst een backup van je iDevice en sluit het apparaat daarna aan op iTunes. Alle data wordt gewist, maar je kunt daarna weer de backup terugzetten. Heb je weinig apps geïnstalleerd, dan kun je er ook voor kiezen om helemaal met een schone lei te beginnen en het apparaat als volledig nieuwe iPhone of iPad in te richten.

herstellen iPhone knop
Restore the iOS 8.3 Update

Downgraden naar iOS 8.2

ih8sn0w downgrade ios 5-1Heb je last van een iPhone of iPad die steeds crasht en waarbij de batterij razendsnel leegloopt? Bekijk dan eens de mogelijkheid om te downgraden naar een oudere versie van iOS. Het kan zijn dat bepaalde apps die je hebt geïnstalleerd nog niet goed zijn aangepast voor iOS 8.3, waardoor ze problemen veroorzaken. Heb je de nieuwe functies in iOS 8.3 niet echt nodig of heb je een wat ouder apparaat, dat moeite heeft met de iOS 8.3-update, dan kun je downgraden. Dit duurt ongeveer 30 minuten en als je vooraf een goede backup maakt, weet je zeker dat je niets kwijtraakt. Als je een goede batterijduur had onder iOS 8.2 is dit zeker het overwegen waard.