Vijf tips om iOS 7.1 te verbeteren

iOS 7.1 kwam een paar dagen geleden uit en dat leverde heel wat gemengde reacties op.Locatievoorzieningen staan altijd aan en de batterij loopt sneller leeg, maar gelukkig is er ook positief nieuws: ouders worden beter beschermd tegen in-app aankopen. Omdat het altijd beter kan hebben we vijf tips verzameld om iOS 7.1 nog prettiger in gebruik te maken. Te felle schermen, een traag toetsenbord of moeite met het herkennen van knoppen? Met deze vijf tips los je het op!

Schermkleuren minder fel maken in iOS 7.1

verminder-witpuntiOS 7 maakt gebruik van veel witruimte. Die witte vlakken kunnen bij mensen die lichtgevoelig zijn hoofdpijn veroorzaken. Zijn de witte gedeeltes te fel, dan is daar iets aan te doen. In iOS 7.1 is een nieuwe toegankelijkheidsinstelling aanwezig om de felheid van witte vlakken te verminderen. Wit wordt vanaf dat moment weergegeven in een lichte grijstint. Vooral als je je iPhone vaak in het donker gebruikt, kan dat gedimde effect prettiger voor je ogen zijn. Je schakelt het als volgt in:

 1. Ga in iOS 7.1 naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik op Algemeen > Toegankelijkheid.
 3. Tik op Verhoog contrast.
 4. Zet de schakelaar bij Verminder witpuntaan.

Vind je ook de kleuren van iOS 7.1 te fel, dan kun je ze via de toegankelijkheidsinstellingen minder fel maken. Deze instellingen zijn vooral bedoeld voor mensen met oogproblemen, maar ook als gezonde gebruiker kan het soms prettiger zijn om de tinten wat te verzachten. In iOS 7.1 vind je een optie om kleuren iets donkerder weer te geven:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.
 2. Kies voor Verhoog contrast.
 3. Je ziet nu de optie Maak kleuren donkerder.

De optie om menu’s en andere schermopties minder fel te maken met de schakelaar Maak minder doorzichtig kende je natuurlijk al. Die optie zorgt ervoor dat de zuurstokkleuren van iOS 7 minder prominent aanwezig zijn. Voorheen bevatte Verhoog contrast maar één schakelaar.

Nederlandse feestdagen en lijstweergave in de agenda van iOS 7.1

feestdagen-agenda-iphoneIn iOS 7.1 is het mogelijk om nationale feestdagen automatisch in je agenda weer te geven. Wil je de officiële Nederlandse feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Bevrijdingsdag zien, dan hoef je niets te doen. De feestdagenkalender staat namelijk standaard aangevinkt. Wil je liever niet de feestdagen zien, dan schakel je het als volgt uit:

 1. Open de Agenda-app.
 2. Tik onderaan het scherm op Agenda’s.
 3. Vink de optie Nederlandse feestdagen uit.

Bonustip: je kunt in de agenda van iOS 7.1 nu ook de lijstweergave weer activeren. Dat houdt in dat je alle afspraken van een bepaalde week in één oogopslag te zien krijgt, gesorteerd op datum. Dit activeer je als volgt:

 1. Open de Agenda-app.
 2. Open de dagweergave van een willekeurige dag.
 3. Tik bovenin het scherm op de knop met drie lijntjes (naast het vergrootglas).
 4. Je ziet nu alle afspraken vanaf de geselecteerde dag, dus ook alle opeenvolgende dagen.

Helaas kun je de lijstweergave alleen bekijken als je eerst de dagweergave hebt geopend. Vanuit de maandweergave lukt het niet.

Automatisch HDR-foto’s maken in iOS 7.1

hdr automatisch iphoneVoor deze tip heb je een iPhone 5s nodig, omdat het alleen werkt op toestellen met een A7-chip. Op een iPhone 5s met iOS 7.1 kun je automatisch high dynamic range (HDR) foto’s maken, zodra je een object met fel licht en donkere schaduwen wilt fotograferen. De camera herkent automatisch het verschil in contrast en schakelt de HDR-functie in. Je moet dit wel handmatig inschakelen:

 1. Ga naar de Camera-app.
 2. Tik op HDR bovenin het scherm.
 3. Kies HDR autom. Je kunt ook HDR altijd AAN of UIT zetten.

Vanaf nu bepaalt de iPhone 5s zelf of het nodig is om een HDR-foto te maken. HDR-fotografie werd ingevoerd in iOS 4.1 en is sinds iOS 7 ook beschikbaar op de iPad.

Knoppen duidelijker zichtbaar maken in iOS 7.1

knopvormen-iphoneIn iOS 7 is niet meer zo duidelijk te onderscheiden wat welke schermelementen klikbaar zijn. Linkjes en knoppen zien er soms uit als normale tekst. Het geeft iOS 7 een strakker uiterlijk, maar het zorgt er ook voor dat je soms moet gokken of een bepaalde tekst klikbaar is. Heb je problemen om de knoppen goed te herkennen, dan kun je ze in iOS 7.1 beter zichtbaar maken:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Blader naar Algemeen > Toegankelijkheid.
 3. Blader omlaag naar de schakelaarKnopvormen.
 4. Als je dit inschakelt, zullen knoppen voortaan te herkennen zijn aan een grijs vlakke. Je ziet een voorbeeld bovenin het scherm bij de knop Algemeen.

Je ziet hier nog meer opties om de leesbaarheid van iOS 7.1 te vergroten, bijvoorbeeld vette tekst en grotere tekst. Door de optie Verminder beweging aan te zetten voorkom je misselijkheid door te heftige schermanimaties.

Traag toetsenbord oplossen in iOS 7.1

traag-toetsenbord-iphoneVeel mensen klagen over een traag toetsenbord in iOS 7.1. Bij het invoeren van letters en cijfers verschijnt de ingetikte tekst niet meteen in beeld. Je kunt dit verhelpen door het toetsenbordwoordenboek opnieuw in te stellen. Kost weinig moeite en je raakt geen data of instellingen kwijt. Ga als volgt te werk:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Algemeen > Stel opnieuw in.
 3. Tik op de knop Herstel toetsenbordwoordenboek en tik op Herstel.
 4. Je zult nu merken dat het toetsenbord bij het invoeren van teksten niet meer traag is.