HTC One M9

De HTC One M9 is officieel gepresenteerd in Barcelona en ook deze smartphone brengt state-of-the-art specificaties met een interessant design. Ook de camerafuncties en Boomsound hebben de nodige aandacht gekregen in de One M9.

HTC One M9: specs van de bovenste plank

Zoals verwacht van het nieuwe toptoestel zijn de specificaties weer high-end, zodat het toestel meekan met de top van de markt in 2015. Deze metalen smartphone wordt aangedreven door een Snapdragon 810-chipset, die bestaat uit acht processoren (4 x 2,0 GHz en 4 x 1,5 GHz) en in combinatie met 3GB werkgeheugen moet dit zorgen voor topprestaties. Aan opslag is 32GB beschikbaar en dit is eventueel uit te breiden door gebruik te maken van een microSDkaart. Het toestel zal draaien op Android 5.0 Lollipop in combinatie met HTC Sense 7, de nieuwste versie van de grafische schil van de fabrikant en wordt voorzien van stroom door een 2840 mAh-accu.

Het scherm heeft een full HD-resolutie, hierbij is er niet gekozen voor Quad HD, waar de concurrentie dit wel doet. Nu is het verschil, vooral op toestellen afzonderlijk lastig te zien, maar zodra ze naast elkaar is het verschil wel degelijk zichtbaar. Het scherm heeft een grootte van 5 inch en ligt daarmee in lijn wat HTC de voorgaande jaren op de markt heeft gebracht. Natuurlijk zijn de specificaties van belang, maar ook de looks hebben voldoende aandacht gekregen.

HTC One M9

Design: combinatie tussen One M7 en One M8

Toen HTC de HTC One (M7) op de markt bracht was dit een kleine revolutie, maar vooral erg gedurfd. Het design werd goed ontvangen en heeft zelfs een aantal prijzen gewonnen hiervoor. Logisch dat HTC verder is gegaan met het design. Waar de M7 wat hoekiger was, hadden de designers bij de M8 vooral ergonomie in het achterhoofd en zagen we ronde vormen die het vasthouden nog aangenamer moest maken. De HTC One M9 is eigenlijk een combinatie van beide, iets hoekiger dan de eerste HTC One, maar ook weer wat hoekiger dan de HTC One M8. Dit maakt de HTC One M9 vooral heel herkenbaar, maar toch ook weer anders dan zijn voorgangers. Het uiterlijk van de de HTC One M9 is geïnspireerd door juwelen, waarbij er onder gebruik gemaakt wordt van matte en glimmende onderdelen op de smartphone.

Geen Ultrapixel meer, soort van…

HTC kwam met de Ultrapixel-camera waardoor er meer licht opgevangen kon worden om zo betere foto’s te maken. Deze bleef echter iets achter bij de concurrent omdat er ‘maar’ een 4 megapixel-camera aan verbonden was en dit hebben ze bij de One M9 anders aangepakt. Hier vinden we op de achterkant een 20 megapixel-camera, die foto’s schiet met allerlei optimalisaties in de software. Zo zien we dynamic exposure, die volgens HTC, werkt als het menselijk oog en zich makkelijk aanpast aan de situatie. Het resultaat: betere foto’s en belichting. De cameralens aan de achterzijde is van saffier-glas gemaakt, om zo krassen te voorkomen en het toestel onbeschadigd te laten.

De Ultrapixel-camera is nog niet helemaal verdwenen, aan de voorzijde hebben ze een 4 megapixel-exemplaar geplaatst. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van de dynamische exposure om zo nog betere selfies te maken, maar ook het videobellen van een betere kwaliteit te maken. In de software zijn, los van de editing-tools, ook interessante aanpassingen gedaan wat betreft de foto’s. Zo is OneGallery toegevoegd, een galerij-app die ook foto’s van andere diensten kan tonen. Dit is onder andere Google, Dropbox, Facebook en Flickr. De synchronisatie zal plaatsvinden in de cloud waarbij er thumbnails worden gegenereerd, de foto’s worden dus niet per definitie op het toestel gedownload, maar kunnen wel opgevraagd worden. Ook het zoeken naar gerelateerde foto’s in de eigen database behoort tot de mogelijkheden.

HTC One M9

Boomsound: nog beter geluid?

Boomsound was bij de introductie een redelijke revolutie, een smartphone maakte nog nooit zo’n goed geluid. Ook de nieuwste versie van Boomsound bevat verbeteringen en kan beter geluid produceren, deze keer niet per se luider. Op de HTC One M9 is aan Boomsound ook Dolby audio toegevoegd, om een nog betere geluidservaring te creëren en is het net als bij zijn voorganger mogelijk door met drie vingers te swipen de muziek verder te laten spelen op een ondersteund Bluetooth-apparaat, maar ook Qualcomm AllPlay wordt ondersteund.

Android 5.0 en HTC Sense 7

Op de nieuw HTC One draait ook de nieuwste Android-versie, Lollipop, samen met HTC Sense 7. Ook hier zijn nieuwe functies in verwerkt, waar de HTC Home Launcher een opvallende is. Deze soort van widget die op het homescreen terug te vinden is, geeft dynamisch apps weer afhankelijk van de locatie van de gebruiker. Ben je bijvoorbeeld op het werk aangekomen, dan zullen daar zakelijke apps verschijnen, zoals bijvoorbeeld e-mail. Er zit een zelflerend mechanisme achter, waardoor deze apps steeds aangepast worden op basis van het gedrag van de gebruiker.

Een andere toevoeging die HTC heeft gedaan aan de software zijn de thema’s. Via een speciale app kunnen allerlei visuele aspecten aangepast worden. Er zijn al meerdere standaard-thema’s te downloaden die het lockscreen, de achtergronden, maar ook icoontjes aan kunnen passen. Maar ook de dialer zal bijvoorbeeld aangepast worden als er voor een specifiek thema gekozen worden. Natuurlijk kunnen er ook eigen thema’s aangemaakt worden, naar wens van de gebruiker, waar eventueel eigen foto’s in verwerkt kunnen worden die automatisch aangepast zijn.

Lees ook: Hands-on HTC One M9, smartphone met stijl

HTC One M9

Beschikbaarheid

De HTC One M9 zal vanaf eind maart in de winkels liggen voor € 749, maar concrete beschikbaarheid voor Nederland en België is er nog niet op dit moment. Er kan een keuze gemaakt uit drie kleuren: goud/zilver, goud en gunmetal grey die iets donkerder is dan de kleur die op de M8 gevoerd is. De HTC one M9 zal onder andere verkocht worden bij Studentmobiel.