Smartphones kunnen vanaf juni ingebouwde simkaart krijgen

Smartphones kunnen vanaf juni ingebouwde, programmeerbare simkaarten krijgen, waarbij gebruikers een andere provider kunnen kiezen zonder van simkaart te hoeven wisselen. Nu kan dat al bij tablets en wearables.

Veel belangrijke providers en fabrikanten van hardware en netwerken staan achter de standaard voor e-sims, meldt koepelorganisatie GSMA. De e-sim kan ingebouwd in een toestel zitten en is op afstand programmeerbaar om van provider te kunnen wisselen. De specificaties van de standaard voor smartphones volgen pas in juni, maar voor tablets en wearables, die werken zonder spraak en sms, is dat nu al mogelijk.

Samsung brengt in maart het eerste apparaat uit met e-sim, de Gear S2 3G. Bij de aankondiging zei de fabrikant al dat de Gear S2 een variant zou krijgen met e-sim. Het ligt voor de hand dat snel meer wearables en tablets zullen volgen.

Apple gebruikt al een tijdje een ‘Apple Sim’ in iPads. Dat is een fysieke simkaart die met netwerken van verschillende providers contact kan maken. GSMA noemt Apple niet tussen de deelnemende bedrijven, hoewel het eerder met de Amerikaanse fabrikant overlegde. Apple heeft zich in de afgelopen jaren veel bemoeid met de markt voor simkaarten. Zo pushte het met de iPhone 4 als eerste de microsim en ontwierp het de nanosim.