Hoe werkt een SSD?

Harde-schijf-vervangen
De SSD schijf of ‘Solid State Disk’ is hard op weg om populairder te worden dan de oude, vertrouwde magnetische harde schijf. Als je op dit moment een nieuwe laptop zou kopen is de kans groot dat er een SSD schijf in zit.

SSD schijven slaan gegevens elektronisch op, terwijl magnetische harde schijven gebruik maken van draaiende magnetische schijven (platters) om hun gegevens op te plaatsen. De leesarm van de magnetische harde schijf leest en schrijft informatie op de magnetische platen. Je kunt je afvragen in hoeverre de term “SSD schijf” gerechtvaardigd is, aangezien een “SSD schijf” eigenlijk geen schijf (of “platter”) heeft, zoals een klassieke harddisk.

Is de SSD het geld waard?

Als je een nieuwe pc of laptop gaat kopen dan is de kans groot dat er direct een SSD schijf ingebouwd zit. Maar je kunt natuurlijk ook de bestaande harde schijf van je computer vervangen voor een SSD schijf.

SSD schijven hebben een aantal voordelen ten opzichte van de magnetische harde schijf. Een aantal noemden we al: SSD schijven zijn stiller, gebruiken minder stroom en zijn minder gevoelig voor schokken. Een ander belangrijk voordeel van SSD schijven is dat ze sneller zijn. Een SSD geeft een merkbaar verschil als je een magnetische harde schijf gewend bent.

Wat zijn de voordelen wat een Solid State Drive?

 • Snelheid
  Een SSD is gemiddeld vijf keer sneller dan een gewone harde schijf. Het werken met zware programma’s zal hierdoor veel soepeler gaan. Ook met het opstarten van je computer of laptop maakt dit een groot verschil.
 • Schokbestendig
  Omdat een SSD geen mechanische onderdelen bevat is deze veel zuiger dan een normale harde schijf. Je kan je laptop dus gewoon vervoeren terwijl hij nog aan staat.
 • Energieverbruik
  Een SSD is veel energiezuiniger dan een gewone harde schijf, wat bij laptops een langere batterijduur betekent.
 • Stiller
  Het zal je verbazen hoe geruisloos je computer werkt na het plaatsen van een SSD.

Zijn er ook nadelen aan een SSD?

Het enige nadeel van het kopen van een SSD schijf is dat je iets meer betaald per Mb. De SSD schijven zijn in vergelijking met een traditionele harde schijf namelijk iets duurder, wat eigenlijk ook wel logisch is voor een nieuwere techniek.

De hamvraag is dus: wegen de voordelen van de SSD op tegen de hogere prijs en de beperktere opslagruimte? Dat is een afweging die je zelf moet maken.Een vraag die je jezelf ook kunt stellen is: heb ik die honderden gigabytes of zelfs terabytes eigenlijk wel nodig of ga ik voor de snelheid?:)

Hoe werkt het upgraden?

Zo simpel mogelijk. Je brengt je Mac langs bij ons reparatiecentrum of meldt deze aan voor een gratis verzending via onze website. Na ontvangst van je apparaat bouwen we de SSD in en plaatsen we indien gewenst een volledig backup terug. Binnen één werkdag kun je weer aan het werk!