Apple kondigt de 4-inch iPhone SE aan

iphone-se-featured

Apple heeft de iPhone SE aangekondigd, het kleinere toestel met 4-inch scherm. Deze nieuwkomer moet de iPhone 5s vervangen als handzamer alternatief voor de topmodellen. De aankondiging heeft nog maar net plaatsgevonden, dus we zullen dit artikel nog verder aanvullen. De iPhone SE is al te bekijken in de online Apple Store.

iphone-se-technologie

Ziet eruit als iPhone 5s, krachtig als een iPhone 6s

De iPhone SE ziet eruit als de iPhone 5s, maar met nieuwe technologie. Zo kun je bijvoorbeeld handsfree Siri gebruiken, net als op de iPhone 6s. Als nieuwe kleur is rosegoud toegevoegd. Binnenin vind je een 64-bit A9-processor en de M9-motion coprocessor. De nieuwe iPhone SE is net zo krachtig als de iPhone 6s, maar één ding ontbreekt: ondersteuning voor 3D Touch. Apple heeft gekozen voor een 12-megapixelcamera met Live Photos en tweekleurige flitser voor realistische selfies.

iphone_se_rijtje

iPhone SE vanaf €489

De iPhone SE heeft geen uitpuilende camera meer, is 50% sneller dan de iPhone 5s en ondersteunt 4G tot snelheden van 150 Mbps. Er zit een NFC-chip in voor Apple Pay. De prijs zal vanaf $399 zijn (de prijs in euro’s is vanaf €489). Het laat zien dat de prijzen in dollar op een nogal ongunstige manier zijn vertaald naar euro’s. Je kunt kiezen uit 16GB of 64GB, dus niet 32GB.

De iPhone 5s verdwijnt vanaf vandaag uit het assortiment.

iphone-se-rosegoud-217x550

Eerste exemplaren op 31 maart

Het toestel is in pre-order verkrijgbaar vanaf 24 maart en zal vanaf 31 maart worden uitgeleverd in de eerste groep landen. Deze groep bestaat uit: Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Japan, Nieuw-Zeeland, Puerto Rico, Singapore, UK, Verenigde Staten en Virgin Islands. In mei zal het toestel in meer dan 100 landen verkrijgbaar zijn.

Vanaf begin april in Nederland en België

Begin april zal de iPhone SE beschikbaar zijn in Nederland, België en diverse andere landen (zie verderop voor de complete lijst). Dit zijn de prijzen:

  • 16GB iPhone SE: €489
  • 64GB iPhone SE: €589

Je kunt vanaf 29 maart in Nederland en België een pre-order plaatsen via de Apple Store. De uitlevering is begin april.

In de lijst van de tweede groep landen zitten ook nog: Albanië, Andorra, Oostenrijk, Bahrain, Bosnië, Bulgarije, Kroatië, Tsjechische Republiek, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Guernsey, Jersey, Hongarije, IJsland, India, Ierland, Isle of Man, Italië, Kosovo, Koeweit, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Maldiven, Malta, Monaco, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Saoedi Arabië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Taiwan, Turkije en Verenigde Arabische Emiraten.

Er komen speciale accessoires, zoals een lederen hoesje in zwart en middernachtblauw ($39) en een Lightning-dock in passende kleuren ($49).

iPhone SE komt op het juiste moment

In een periode waarin smartphones alleen maar groter zijn geworden, is een nieuwe 4-inch iPhone een welkome afwisseling. Uit onze poll bleek eerder dat heel wat mensen zitten te wachten op een nieuw toestel met weliswaar een klein scherm, maar waarbij de technologie helemaal van vandaag is. De iPhone SE beschikt grotendeels over dezelfde componenten als de iPhone 6s. Het nieuwe toestel kan Apple helpen om huidige gebruikers van de iPhone 4 en 4S te laten overstappen naar een hedendaags model, al zal het geen budgettoestel zijn. Ook kan Apple met het toestel iets teweeg brengen in groeimarkten zoals India. Omdat Indiase providers geen subsidie op toestellen geven, verkoopt Apple daar vooral lager geprijsde modellen. Nu zijn dat nog oudere modellen zoals de iPhone 5 en 5s, maar met de iPhone SE is Apple weer helemaal bij de tijd. Ook in Korea, het Midden-Oosten en Afrika stijgen de verkoopcijfers van Apple en een nieuw model zal het publiek daar erg aanspreken.

iPhone SE ook voor Europa interessant

Dat betekent overigens niet dat de iPhone SE vooral een toestel wordt voor opkomende markten. Ook in Europa zijn er genoeg mensen die zich niet het nieuwste toestel kunnen veroorloven en daarom kiezen voor een ouder model. Met de iPhone SE hoef je je in ieder geval geen tweederangs consument te voelen, want met deze smartphone beschik je over bijna alle nieuwe functies en snufjes. Voor Apple heeft het als voordeel dat ze meer losse toestellen verkopen, wat weer gunstig is voor de kwartaalcijfers.