Tip: Back-up (reservekopie) van iPhone of iPad maken via iCloud

Het maken van een back-up via iCloud is mogelijk op de iPhone, iPad of iPod touch. Een handige functie van iCloud is het volledig automatisch maken van een backup van je iOS-apparaat. Het enige wat je hoeft te doen, is de juiste instellingen kiezen. Deze tip legt uit hoe dat moet.

Automatische back-up iPhone of iPad maken met iCloud

Om automatisch een back-up (reservekopie) te maken van je iPhone, iPad of iPod touch ga je naar de instellingen:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar de optie iCloud.
  3. Blader naar Reservekopie en tik erop.
  4. Hier vind je de schakelaar iCloud-reservekopie. Schakel dit in.
  5. Er zal nu automatisch een reservekopie worden gemaakt.

Handmatige back-up iPhone of iPad maken met iCloud

Je kunt ook handmatig een back-up maken van je iPhone, iPad of iPod touch. De knop hiervoor via dezelfde stappen als hierboven. Met de knop Maak nu reservekopie maak je eenmalig een reservekopie van je iOS-apparaat.

icloud-reservekopie-maken-309x550
Dit kan handig zijn als je je iOS-apparaat tweedehands wilt verkopen: na het maken van de handmatige backup breng je je iOS-apparaat terug naar de fabrieksinstellingen via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

Hoe het maken van een iCloud-back-up werkt

iCloud is genoemd naar ‘cloud’, een Engelse benaming voor online diensten. Als je een reservekopie via iCloud maakt, dan staat deze dus online. De reservekopie wordt bewaard op een Apple-server in de VS, die met internet is verbonden. Voor sommige gebruikers brengt dat privacybezwaren met zich mee, omdat de Amerikaanse overheid in het kader van de Patriot Act vergaande bevoegdheden heeft om in data van gebruikers te snuffelen. Heb je daar bezwaar tegen, dan kun je beter kiezen voor het maken van een lokale backup in iTunes.

Zodra je via iCloud een back-up van je iPhone, iPad of iPod touch gaat maken wordt er een kopie gemaakt van al je foto’s, video’s, documenten, accounts en instellingen. iCloud maakt niet een volledige backup van alle apps, maar slaat alleen de verwijzingen naar de apps op. Dat scheelt tijd en dataverkeer. Overigens gebeurt het maken van een iCloud-back-up alleen als je met een Wi-Fi-netwerk verbonden bent, dus het gaat niet ten koste van je mobiele databundel. Het Apple ID dat je hebt gebruikt bij het maken van de backup is nodig om de backup te kunnen terugzetten.

Controleren wanneer de laatste iCloud-backup is gemaakt

laatste-backup-icloud
Je kunt eenvoudig controleren wanneer de laatste iCloud-backup is gemaakt door in de Instellingen-app te kijken:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar iCloud > Reservekopie.
  3. Helemaal onderaan het scherm zie je wanneer de laatste reservekopie is gemaakt (in dit geval om 16:52 uur vandaag). Als de backup een paar dagen oud is staat er ook een datum bij.