iPhone 5se komt dit voorjaar, geen iPhone 6c

Apple gaat het nieuwe budgettoestel iPhone 5se noemen, dus geen iPhone 6c. Dat beweert de bekende blogger Mark Gurman op basis van bronnen die het nieuwe toestel al hebben gebruikt. In plaats van een kleinere versie van de iPhone 6s gaat Apple de bestaande iPhone 5s een update geven. Dit toestel zal ongeveer het design houden van de iPhone 5s, maar met betere specs. Denk daarbij aan ondersteuning voor Live Photos.
iphone5s-achterkant

iPhone 5se: nieuw budgettoestel

We krijgen met deze nieuwe budgettelefoon dus geen hints hoe de iPhone 7 eruit zal zien. Ook zal de iPhone 5se nog gewoon voorzien zijn van een koptelefoonaansluiting. Het nieuwe toestel heeft intern de codenaam N69, maar gaat in de handel iPhone 5se heten. De afkorting ‘se’ zou staan voor ‘special edition’ of ’s enhanced’. Intern heeft het toestel namelijk een update gekregen ten opzichte van de iPhone 5s: betere componenten, andere software en ook wat andere hardwarefuncties.

De verwachte specs van de iPhone 5se:

  • De schermranden zijn gemaakt van gebogen glas, zoals bij de iPhone 6s.
  • Er zit een 8 megapixel camera en een 1,2 megapixel frontcamera in, net als in de iPhone 6.
  • Ondersteuning voor grotere panoramafoto’s en autofocus voor video-opnames.
  • Barometer voor het meten van hoogteverschillen in de Gezondheid-app.
  • NFC-chip voor Apple Pay.
  • A8-processor met M8, net als in de iPhone 6.
  • Ondersteuning voor Bluetooth 4.2, VoLTE en 802.11ac Wi-Fi, net als in de iPhone 6s.
  • Kleuren: zilver, spacegrijs, goud en roségoud, net als bij de iPhone 6s.
  • Ondersteuning voor Live Photos, maar het scherm zal gewoon drukgevoelig zijn en geen 3D Touch ondersteunen.

We zijn natuurlijk benieuwd of Gurman het ook deze keer weer bij het juiste eind heeft. Eerdere voorspellingen bleken vrijwel altijd 100% te kloppen; het is algemeen bekend dat hij een zeer goed netwerk binnen Apple heeft.

Waarom een iPhone 5se?

Dat Apple een iPhone 5se uitbrengt, is wel te begrijpen: de toestellen blijven vrij lang in gebruik. Zo zijn er in Nederland nog vrij veel mensen die nog een iPhone 4s gebruiken. Door een nieuw budgettoestel uit te brengen kan Apple zorgen dat deze mensen kunnen upgraden naar een betaalbaar toestel met hedendaagse specs, zonder dat de verkoop van de iPhone 6s in gevaar komt.

Als de iPhone 5se op de markt komt zal de huidige iPhone 5s waarschijnlijk uit de winkel verdwijnen. Gurman weet verder nog te melden dat de iPhone 5se momenteel in productie is en in maart of april in de winkel ligt. In maart staat ook een media-evenement gepland, voorspelde Gurman eerder al. Die zou bedoeld zijn voor de Apple Watch 2 en deze nieuwe budgettelefoon.