iPhone 7 officieel aangekondigd: dit is er nieuw

Apple heeft vanavond in San Francisco de iPhone 7 en iPhone 7 Plus officieel aangekondigd. Het nieuwe toestel is verkrijgbaar in twee modellen met 4,7- en 5,5-inch scherm in meerdere kleuren. Het design van de nieuwe iPhones zal grotendeels hetzelfde blijven, maar binnenin zit behoorlijk wat vernieuwing. Vooral wat de camera betreft heeft Apple flink uitgepakt. In dit artikel lees je alles wat er nieuw is aan de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus.

iPhone 7 pre-order zwart

De aankondigingen zijn nog in volle gang. Dit artikel zal gaandeweg worden aangevuld en uitgebreid.

iPhone 7 aangekondigd

Veel informatie over de iPhone 7 lekte al uit, voorafgaand aan het evenement. Apple gaat meer onderscheid aanbrengen tussen de 4,7-inch iPhone 7 en de grotere 5,5-inch iPhone 7 Plus. De dubbele camera brengt allerlei nieuwe functies met zich mee, zoals betere foto’s onder slechte lichtomstandigheden. Het nieuwe toestel is nog steeds gemaakt van aluminium, met op de achterkant duidelijk zichtbaar het Apple-logo. De antennestrepen lopen voortaan minder prominent op de achterkant.

iPhone 7 waterbestendig

De iPhone heeft nieuwe camera’s, is waterbestendig en beschikt over stereo-speakers. Ook heeft het toestel een langere batterijduur. De details lekten alvast uit via het Twitter-account van Apple.

Tweet iPhone 7

Kleuren
Qua kleuren kun je dit jaar in ieder geval kiezen voor glimmend zwart. De kleur is eigenlijk niet gloednieuw, want bij de eerste generatie Apple Watchwas het al mogelijk om te kiezen voor een glimmende zwarte variant in staal. Het glimmende zwart (Jet Black) is ontstaan dankzij een speciaal proces, dat Apple heeft laten ontwikkelen. Het zwarte model is zodanig ontworpen dat je de antennelijnen bijna niet meer ziet. Daarnaast komt er een matzwarte versie met glimmend logo. De andere kleuren zijn rosegoud, goud, zilver, maar niet spacegrijs.

iPhone 7 in Jet Black

Nieuwe homeknop en waterbestendig
Apple heeft een nieuwe homeknop ontwikkeld, zoals al eerder was uitgelekt. Het toestel is bovendien IP67-gecertificeerd, wat inhoudt dat het toestel water- en stofbestendig is.

iPhone 7 Jet Black

Dubbele camera alleen op iPhone 7 Plus

Voorgaande modellen van de iPhone verschilden niet zoveel van elkaar. Het Plus-model beschikte over betere beeldstabilisatie, maar qua hardware was er weinig verschil. Bij de iPhone 7 gaat dat veranderen. Apple heeft de gewone iPhone 7 voorzien van een nieuw ontwikkelde 12-megapixelcamera met onder andere een nieuwe flikkersensor. Ook zit er een nieuwe IPS (Image Signal Processor) in, die nog betere fotokwaliteit levert in slechts 25 milliseconde. Volgens Phil Schiller zit er een supercomputer in een camera. De frontcamera is nu 7 megapixel voor betere selfies en beschikt bovendien over auto image stabilisation.

iPhone 7 frontcamera

iPhone 7 camera RAW fotos

iPhone 7 Plus dubbele cameralens

De iPhone 7 Plus is voorzien van een dubbele camera, waarmee je nog betere foto’s kunt maken. Het gaat om een wide angle en telefoto-lens, zodat je nog meer fotografie-functies beschikbaar hebt, waaronder beter zoomen. Beide camera’s zijn 12-megapixel. Via een knop op het scherm kun je wisselen tussen de wide angle-lens en door twee keer te tappen activeer je de telefoto-lens. Optisch zoomen kan tot 2x, softwarezoomen tot 10x.

iPhone 7 homeknop

Er zit een nieuwe portret-functie in de camera met de naam ‘portret’ waarmee je een diepte-effect kunt creëren. Deze functie komt later dit jaar beschikbaar als een aparte update voor bezitters van een iPhone 7 Plus.

iPhone 7 zwart camera

Instapmodel met meer opslag
Apple laat je bij de iPhone 7 kiezen uit 32GB, 128GB en 256GB opslag. Daarmee vervalt voor het eerst de karige opslagmogelijkheid van 16GB. Bij de iPhone 7 Plus is het werkgeheugen (RAM) waarschijnlijk ook uitgebreid tot 3GB, maar daar heeft Apple niets over gezegd. Het betekent dat multitasking en zware grafische toepassingen soepeler lopen, maar de uitbreiding was waarschijnlijk ook nodig om te zorgen dat de dubbele camera voldoende rekenkracht heeft om meerdere foto’s te combineren.

Geen 3,5mm-aansluiting meer
Apple heeft stereospeakers in de iPhone 7 en 7 Plus gestopt met verbeterde dynamische range. Wat we al hadden verwacht, is gebeurd: Apple heeft de 3,5mm koptelefoonaansluiting afgeschaft met de komst van de iPhone 7. Je zult voortaan muziek moeten luisteren met Lightning-oordopjes of een draadloze Bluetooth-headset. Inmiddels is er keuze genoeg want onder andere Sony kondigde vandaag nieuwe draadloze oordopjes met nekband aan. Het duurste model kost $150 en bestaat uit in-ear oordopjes met extra bas.

Apple heeft de EarPods voorzien van een Lightning-aansluiting. Volgens het bedrijf zijn er nu al 900 miljoen Lightning-producten, zoals oordopjes van JBL. Bij de iPhone 7 krijg je Lightning EarPods meegeleverd, plus een adapter om je bestaande oordopjes te gebruiken.

iPhone 7 geluid Lightning EarPods

Daarnaast heeft Apple nieuwe AirPods aangekondigd, draadloze oordopjes die met een stokje uit je oor hangen.

iPhone 7 geluid AirPods

Apple A10 Fusion

Apple heeft een nieuwe processor aangekondigd, met betere graphics dankzij de 6-core grafische chip. Het energieverbruik is daarbij sterk verminderd: slechts 2/3e van de A9. De iPhone 7 en 7 Plus hebben de langste batterijduur ooit.

Verkrijgbaarheid
De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zullen vanaf 16 september zijn in de eerste groep landen. Nederland en België zitten bij de eerste groep landen!

De prijs blijft hetzelfde als de iPhone 6s en is vanaf $649 te koop. De Jet Black-kleur is alleen verkrijgbaar bij de twee duurste modellen met 128GB en 256GB. De pre-order begint op 9 september en het verkopen begint op 16 september, ook in Nederland en België.