Met deze 10 tips is het behalen je Apple Watch staandoel een fluitje van een cent

Staandoel in Apple Watch-activiteiten

Hoe zat het ook alweer? Zodra je de Apple Watch gekoppeld hebt aan je iPhone, ontgrendel je de Activiteiten-app. In deze app staan drie punten centraal: je bewegingsdoel, je trainingsdoel en je staandoel. Je bewegingsdoel is een door jezelf ingesteld calorieënaantal, terwijl je volgens het trainingsdoel minstens dertig minuten per dag moet bewegen. Het staandoel is wat unieker: ga minstens twaalf keer per dag in een uur een minuut lang staan en bewegen. Hierdoor voorkom je dat je veel te lang stilzit op dezelfde plek, wat niet goed is voor je gezondheid.

Tip #1: Zet de herinnering aan

We trappen af met de meest logische en meest eenvoudige tip waar je zelf niks voor hoeft te doen. De Apple Watch kan jou om tien minuten voor het hele uur een signaal sturen zodra je in dat uur nog niet genoeg gestaan of bewogen hebt. Hierdoor word je eraan herinnerd om toch nog even snel op te staan en te bewegen. In de onderstaande aparte tip lees je meer over hoe je deze instelling aan- en uitzet.

Heb je de melding al aan staan maar voel je er eigenlijk niks van, dan kun je de Apple Watch ook zo instellen dat deze een prominent voelbaar signaal verstuurt. Dit doe je in de Watch-app, gevolgd door de instelling Horen en voelen.

Tip #2: Later naar bed gaan

Simpel maar eenvoudig: ga net na 0:00 uur naar bed, zodat je meteen een uur meepakt voor de volgende dag. Als je normaal gesproken rond twaalven naar bed gaat, is het een kleine moeite om net wat langer wakker te blijven, bijvoorbeeld om nog wat drinken te pakken. En als je er dan door het vele drinken ’s nachts uit moet om naar de wc te gaan: doe dan meteen even je Apple Watch om.

Tip #3: Sta op om iets nuttigs te doen

Als je op je werk de hele dag door zit, kan het behalen van je staandoel een lastig karwei zijn. Waarschijnlijk vindt je baas het niet erg als je af en toe eens wat vaker opstaat. Moet je meerdere printjes maken? Wacht dan niet totdat alles in één keer afgedrukt is, maar loop wat vaker heen en weer. Zo zie je ook nog eens wat van de werkvloer. Of pak wat vaker een glas water. Dat is niet alleen goed voor je staandoel, maar ook voor je gezondheid. En hoe meer water je drinkt, hoe vaker je naar de wc moet. Weer een reden om op te staan!

Tip #4: Sta vlak voor het einde van een heel uur op

Als je merkt dat het hele uur bijna voorbij is maar je je staandoel nog niet behaald hebt, dan is het verstandig om snel op te staan en even langer door te bewegen. Sta bijvoorbeeld om 12:58 op en blijf doorbewegen tot 13:02. Op deze manier pak je meteen twee uur mee, waardoor je voorlopig nog even kan blijven zitten.

Tip #5: Lopen tijdens het bellen

Als je gebeld wordt, kun je vaak niets anders doen dan luisteren naar wat de beller te vertellen heeft. Als je bijvoorbeeld niet in de buurt van een computer hoeft te zijn, is het beter om tijdens het bellen een rondje te gaan lopen. Vergeet alleen niet om je telefoon vast te houden in de hand waar je de Apple Watch niet draagt, omdat er anders te weinig beweging geregistreerd wordt.

Tip #6: Pauze houden op een slimme manier

Pauze houden op je werk is belangrijk, maar je kunt het ook op een slimme manier aanpakken. Ben je gewend om standaard om 13:00 lunchpauze te nemen, verplaatst dat dan eens een kwartier naar voren. Op deze manier valt je pauze binnen twee aparte uren, waardoor je op een eenvoudige manier twee keer je staandoel kunt behalen. Denk er dan ook wel aan om je pauze niet achter je computer door te brengen, want dan schiet het natuurlijk nog niet op.

Tip #7: Neem eens de trap

Om het staandoel te behalen, is staan alleen niet genoeg. Het is ook van belang dat je in beweging blijft. Neem op school of op werk bijvoorbeeld eens de trap in plaats van de lift. Dit is bovendien niet alleen goed voor je staandoel, maar ook voor je calorieën- en trainingsdoel. Hierdoor blijf je lekker in beweging en sla je drie vliegen in één klap. Een win-win-win-situatie, dus.

Tip #8: Doe je Apple Watch als laatste af

Als je je gaat uitkleden om je klaar te maken om naar bed te gaan, doe je Apple Watch dan als laatste uit, vlak voordat je in bed gaat liggen. Hou je Apple Watch dus om tijdens het tandenpoetsen, zodat je net wat extra tijd mee pakt en je je staandoel nog net kan halen. Poets dan vooral met je hand waar je ook je Apple Watch draagt.

Tip #9: Doe hem in het weekend eerder om

Voor veel mensen is het weekend hét moment om lekker uit te slapen. Maar als je te lang in je bed blijft liggen, kan je in de knel komen met het behalen van je staandoel. Als je er een gewoonte van gemaakt hebt om eerst uitgebreid te gaan ontbijten en daarna pas te gaan douchen, kan het behalen van je staandoel lastig worden. Doe je Apple Watch dus meteen om zodra je uit bed komt, ook al ben je nog lang niet van plan om je helemaal aan te gaan kleden.

Tip #10: Beloon jezelf

Het behalen van je staandoel levert een blije Apple Watch op en is beter voor je gezondheid. Maar je kunt jezelf ook fysiek belonen, waardoor er meer reden is om eens wat vaker op te staan. Denk bijvoorbeeld aan een lekker snoepje of koekje zodra je alle staandoelen behaald hebt. Doe dit echter niet elk uur, omdat dit weer niet goed is voor je gezondheid.