Samsung Galaxy S6 Edge+ Preview

Sinds 2011 brengt Samsung elke september een Galaxy Note op de markt en elk jaar lijkt het toestel weer populairder te worden. Werd om de eerste Note nog een beetje gegniffeld vanwege het destijds enorme scherm van 5,3″, afgelopen september wist Samsung hoge ogen te gooien met de Note 4, die geroemd werd om het mooie quad-hd-scherm van 5,7″, de krachtige hardware en de goede camera.

In september komt het bedrijf met de Note5; wederom een 5,7″-telefoon met qhd-scherm, maar dan met snellere soc, verbeterde camera, meer geheugen en een verbeterde S-Pen. Het bekende micro-sd-slot is dit keer weggelaten en de achterkant is niet meer verwijderbaar, net zoals dat eerder gebeurde bij de Galaxy S6 en S6 Edge.

Dit alles is voor mensen in Europa eigenlijk totaal niet relevant, want de Note5 zal hier niet verschijnen. Alleen in Noord-Amerika en een select aantal Aziatische landen komt de telefoon uit; de rest van de wereld mag dit najaar met de Galaxy S6 Edge+ aan de slag. Dit is, de naam zegt het al, een grotere versie van de Galaxy S6 Edge, met geen 5,1″- maar een 5,7″-scherm. Nieuw zijn ook de extra gigabyte aan geheugen, nieuwe accessoires en wat aanpassingen in de software.

De S6 Edge+ werd samen met de Note5 op 13 augustus in New York aangekondigd, maar wij konden eerder al kort met de Edge+ aan de slag om te kijken of Samsungs strategie voor dit najaar een goede is.

Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+

Een grote S6 Edge

Je kunt de S6 Edge+ niet treffender omschrijven dan als ‘een grotere S6 Edge’. Net als bij de iPhone 6 en 6 Plus ogen de twee Edge-telefoons identiek, met hetzelfde materiaalgebruik, dezelfde afwerking en eenzelfde soort gekromd amoledscherm. De rand is van metaal, de achterkant van glas en onder het scherm prijkt de vingerafdrukscanner die we kennen van de andere S6-modellen. De S6 Edge+ is dus bedoeld voor mensen die een S6 Edge tof vinden, maar liever een grotere telefoon willen. Het is de hoop van Samsung dat de mensen die normaal een Note zouden kopen, dit jaar voor de Edge+ gaan. Voor een telefoon van 5,7″ is de S6 Edge+ overigens best compact; in de breedte meet hij slechts 75,8mm, terwijl de Note 4 nog 78,6mm breed was.

Behalve het formaat zijn er nog enkele verschillen met de S6 Edge. Zo is er in plaats van 3GB lpddr4-geheugen nu 4GB lpddr4-geheugen beschikbaar. De soc waarmee dat in verbinding staat, is dezelfde als die van de andere S6-telefoons: de Exynos 7420, een octacore-chip met een cluster van Cortex A53- en een cluster van Cortex A57-kernen. Ook is er opnieuw 32GB opslaggeheugen beschikbaar, net als de bekende combinatie van een 16-megapixelcamera aan de achterkant en een model met 5 megapixel aan de voorzijde aan de telefoon. De accu heeft een capaciteit van 3000mAh, 400mAh meer dan bij de S6 Edge.

Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+

De Galaxy S6 Edge+ en S6 Edge

Meer geheugen

Die extra gigabyte geheugen is geen overbodige luxe, want een van de kritiekpunten op de Galaxy S6 is dat gebruikers na enige tijd tegen de limiet van het geheugen aanlopen. Samsung heeft het geheugenbeheer van de S6-telefoons redelijk strak afgesteld, waardoor je niet veel apps op de achtergrond open kunt hebben. Daar komt bij dat Samsungs eigen software een behoorlijk deel van het geheugen opsnoept, waardoor er minder overblijft voor apps.

Op een ‘vers’ toestel is het moeilijk om de snelheid en responsiviteit te testen, omdat er nauwelijks third-party-apps op staan. Wel konden we even kijken hoeveel geheugen de firmware van de S6 Edge+ standaard reserveert, en dat is flink wat. Op een Galaxy S6 is het normaal dat het systeem ongeveer 1,2 tot 1,4GB aan ram opsoupeert; bij de S6 Edge+ zagen we een piek van maar liefst 2,2GB, waarmee de extra gigabyte aan geheugen vrijwel tenietgedaan werd.

We moeten daarbij de kanttekening plaatsen dat de telefoons testsoftware draaiden waarin hoogstwaarschijnlijk debugging- en logging-tools waren ingebakken, die ook een deel van het geheugen innemen. Samsung liet doorschemeren dat het hard aan het werk is om de prestaties en het geheugengebruik bij elke update van de S6 te verbeteren, dus voor een echt oordeel hierover moeten we wachten tot begin september, als de S6 Edge+ uitkomt.

Software

S6 Edge+ People EdgeSamen met de Edge+ introduceert Samsung een aantal nieuwe softwarefeatures die het aan zijn TouchWiz-schil heeft toegevoegd. De interessantste is de uitbreiding van de People Edge, het verticale menu dat je te zien krijgt als je vanaf de rechterzijde naar binnen veegt over het touchscreen. Bij de S6 Edge kon je hierin snelkoppelingen van contacten plaatsen, maar meer niet. Bij de Edge+ is het ook mogelijk om apps in dit lijstje op te nemen, zodat je snel bij je favorieten kunt komen.

De rest van de aanpassingen is weinig schokkend, net als de uitbreiding van de People Edge eigenlijk. Zo is het nu mogelijk om vanuit de camera een live videostream op te zetten en deze direct uit te zenden via YouTube. We kregen hiervan een korte demo en hoewel het enige tijd duurde voordat de verbinding opgezet werd, was de kwaliteit uiteindelijk prima. Wel zit er een behoorlijke vertraging in de stream – Samsung zelf had het over een seconde of twintig – waarmee het allemaal minder realtime is dan bijvoorbeeld Periscope. Die dienst heeft overigens flink wat aanhang vergaard in de laatste maanden en het is dan ook de vraag of Samsung de concurrentie aankan.

Op audiogebied beschikt de S6 Edge+ over een nieuwe bluetooth-audiocodec van Samsung, die een betere geluidskwaliteit moet leveren als de telefoon gebruikt wordt met een van Samsungs eigen draadloze Level-koptelefoons of -speakers. Daarnaast claimt Samsung dat de ultra high quality audio-upscaler die het heeft ingebouwd gecomprimeerd geluid naar het niveau van 192KHz-audio kan tillen. Dat is natuurlijk niet mogelijk; informatie die er niet is, kan niet teruggehaald worden. Waarschijnlijk komt het neer op een equalizer die het hoog en laag wat verder invult.

Galaxy S6 Edge+ softwareGalaxy S6 Edge+ softwareGalaxy S6 Edge+ softwareGalaxy S6 Edge+ software

In de camera-app heeft Samsung eindelijk ondersteuning voor het maken van raw-opnamen toegevoegd. In een recente update voor de S6 en S6 Edge werd raw-ondersteuning onder de motorkap al ingebouwd, maar was nog steeds een third-party-app nodig om er daadwerkelijk gebruik van te maken. Na de release van de S6 Edge+ moet de raw-ondersteuning ook beschikbaar komen voor de normale S6 en S6 Edge. Dat geldt overigens evenzeer voor de verbeterde People Edge, de nieuwe iconen die gebruikt worden in de interface van de S6 Edge+.

Accessoires

Ook op accessoirevlak komt Samsung met wat nieuwe zaken. Zo is de draadloze oplaadtechniek verbeterd, wat moet resulteren in een laadtijd die 27 procent korter is dan voorheen. Daarvoor heb je dan wel de nieuwe draadloze lader nodig. Ook bedraad laadt de S6 Edge+ sneller, waardoor hij ondanks zijn grotere accu vrijwel even snel vol is als zijn kleine broertje.

Het meest verrassende accessoire is ongetwijfeld de keyboard-cover. Net nu de smartphone met fysiek toetsenbord echt uitgestorven lijkt te zijn, komt Samsung met een accessoire om van je S6 Edge+ een soort BlackBerry te maken. De cover bestaat uit een achterkantje voor de telefoon met een klein toetsenbord dat je aan de voorkant over het scherm legt en aan de achtercover vastklikt. De interface detecteert dit en schuift de scherminhoud naar boven op, zodat je een redelijk vierkant deel overhoudt.

Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+

Het is ingenieus bedacht, maar het is de vraag wie hier nog op zit te wachten. Buiten het feit dat we de toetsjes niet heel fijn vonden typen, maakt de constructie de telefoon fors dikker en lever je een flink deel van het scherm in.

Tot slot

Wie dit najaar een grote high-end telefoon van Samsung wil hebben, komt automatisch uit bij de S6 Edge+ en dat is geen slechte zaak. De telefoon ziet er mooit uit, heeft een goed scherm, bevat snelle hardware, heeft een handige vingerafdrukscanner en een uitstekende camera. Als Samsung het geheugengebruik nog wat weet te optimaliseren is er op softwarevlak maar weinig aan te merken. De aflopende schermrandjes dienen nog steeds primair voor de looks en minder voor de functionaliteit, maar het is goed om te zien dat Samsung bezig is met nieuwe functies.

Behalve het formaat is er maar weinig waarin de S6 Edge+ écht verschilt van de kleinere S6 Edge, zeker omdat de meeste softwarewijzigingen ook naar de S6 Edge zullen komen. Daarmee rijst dus de vraag hoeveel geld die extra 0,6″ aan scherm waard is. Samsungs antwoord daarop is duidelijk: 100 euro. De adviesprijs van de Galaxy S6 Edge wordt namelijk verlaagd van 849 naar 699 euro, zodat er in het portfolio plaats vrijkomt voor de S6 Edge+ voor 799 euro. Dat is veel geld voor een telefoon, maar daar krijg je wel een grote, unieke telefoon met goede hardware voor terug.

 

bron: tweakers.net