Tip: wat te doen bij waterschade en vochtproblemen

Valt de iPhone in het water (wasbak, regenplas, wasmachine, toiletpot) dan is er geen seconde te verliezen om eventuele schade te beperken. Er zijn allerlei manieren waarop je iPhone waterschade kan oplopen: hij valt in het water, je gooit er drank overheen, hij raakt bezweet tijdens het sporten of je regenjas blijkt toch niet helemaal waterdicht. Neem snel actie om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Hieronder lees je welke stappen je moet nemen, afhankelijk van het type waterschade.

iphone-waterschade-vochtprobleem

In sommige situaties weet je niet goed of er vocht in de iPhone zit. Soms lijkt het alsof de iPhone alleen aan de buitenkant wat vochtig is geworden, maar blijkt er langzamerhand toch corrosie aan onderdelen op te treden. De schade merk je dan pas later. Daarom is het belangrijk om meteen in te grijpen als jouw iPhone vochtig is geworden.

Hoe ernstig is de iPhone waterschade?

Als eerste moet je inschatten hoe groot de schade is. Heeft een iPhone minutenlang in de wasmachine gezeten of op de bodem van het zwembad gelegen, dan kun je met allerlei huismiddeltjes bezig gaan, maar de kans is groot dat de binnenkant van de iPhone volledig doordrenkt is met water. In dat geval kun je beter een specialist raadplegen, die de binnenkant van het toestel kan reinigen. Is de schade beperkt gebleven, bijvoorbeeld omdat je een glas water over het toestel hebt gegooid of omdat spatwater van regen of de douche in het toestel is gekomen, dan is er nog voldoende kans op herstel.

iPhone meteen uitschakelen

Schakel een nat geworden iPhone zo snel mogelijk uit, om kortsluiting en verdere schade te voorkomen. Dit doe je door de powerknop bovenop ingedrukt te houden en tot de schuifbalk verschijnt. Zet je de iPhone weer aan terwijl er nog vocht in zit, dan riskeer je alsnog dat interne onderdelen beschadigd raken. Dit geldt natuurlijk vooral voor iPhones die helemaal ondergedompeld zijn geweest in water. Probeer de iPhone tussentijds ook niet op te laden.

Staat de iPhone eenmaal uit, dan is het belangrijk om een eventuele beschermhoes te verwijderen en de simkaart uit de iPhone te halen. Houd de iPhone ondersteboven en schud voorzichtig. Op deze manier verwijder je vocht dat eventueel in openingen van de iPhone terecht is gekomen. Wrijf de iPhone vervolgens droog met een handdoek, theedoek, keukenrol, trui of een goed absorberende zachte doek.

iPhone in de rijst leggen? Liever niet

Je iPhone is nu uitgeschakeld en ontdaan van het meeste water. Vervolgens is het zaak om de iPhone zo snel mogelijk te laten drogen.

iPhone waterschade rijst

Drogen met een föhn of op de verwarming? Liever niet

Je zou een koude föhn kunnen gebruiken om je iPhone droog te blazen, maar het risico bestaat dat je daarbij vocht naar binnen blaast, waardoor je de schade aan je iPhone alleen maar erger maakt. Een hete föhn is ook af te raden, net als het neerleggen in fel zonlicht. Door de hitte ontstaat condensatie en de hete lucht van de föhn kan ervoor zorgen dat het vocht zich verder door de iPhone verspreid.

Hoe lang wachten met inschakelen?

Hoe lang je precies moet wachten met het opnieuw inschakelen van de iPhone is lastig te zeggen: dit is afhankelijk van de vraag waar het water zich heeft genesteld en hoeveel vocht er nog in de iPhone zit. Aan de buitenkant heb je daar geen zicht op. We raden je in ieder geval aan om twee dagen te wachten met het inschakelen van je iPhone, maar het is altijd verstandig om nog iets geduldiger te zijn en een paar dagen over te schakelen op een andere telefoon. Durf je de stap te maken, schakel je de iPhone aan om te zien of hij weer werkt zoals het hoort.

Als na ca. 72 uur de iPhone het weer doet, dan heb je waarschijnlijk geluk gehad. Maar hou er rekening mee dat er toch nog wat resterend vocht in de iPhone aanwezig kan zijn, waardoor er aanslag op de connectoren en componenten is ontstaan. Om de levensduur van je iPhone te verlengen kun je eventueel bij een reparateur langsgaan om de iPhone intern te laten controleren.